SPORT KRÓNIKA

D Kiss Gábor rovata

MEGSZÁLLOTTAK KLUBJA

A Gellért fürdô aulájában nem mindennapi emberek gyülekeztek, a Megszállottak klubja itt rendezte meg éves bankettjét. A klubtagokat ezúttal elkísérték hozzátartozóik is, akik máskor csak az otthon aggódó szerepét vállalták. A klubtagok olyan emberfeletti teljesítmények birtokosai, mint a Mount Everestet megmászó Erôss Zsolt, a La Manche csatornát átúszó Szlavitsek Gizella, Hajós Gyula, az amerikai kontinenst biciklivel hosszában átszelô Mészáros János, a tengereket kenuban térdelve legyôzô Török Ferenc, a féllábú hegymászó Szendrô Szabolcs, vagy a féllábú triatlonista Paczulák András. Szinte minden tag büszkélkedhet valamilyen különleges sportteljesítménnyel. Gál József a klub elnöke és a magyar nôi-kézilabdaválogatott szövetségi kapitánya Mocsai Lajos a Testnevelési Egyetem nevében aláírták a két szervezet megállapodásáról szóló szerzôdést, majd bejelentették a megválasztott új tagokat: Bérces Edit ultrafutó, Szalay Balázs tereprali versenyzô, Polgár Judit és Portisch Lajos sakkozók, Majthényi Szabolcs és Domokos András vitorlázó világbajnokok, Simonics Péter siklóernyôs világcsúcstartó, valamint Gurisati Róbert tájékozódási búvárúszó világbajnok.

JÉGKORONG GÁLA

Jöttek a mesterek, oktattak, aztán egy kicsit engedtek örülni minket is, és a végén megint megmutatták, hogy a két csapat között bizony most is osztálynyi különbség van. A Budapesti Sportarénában telt ház (9900 nézô) elôtt az A csoportos világbajnok Kanadai csapat 9:2 arányban legyôzte a lelkes, idônként még csillogni is képes hazai gárdát. Az NHL sztárok egész sora kápráztatta el a közönséget, szinte egész más dimenzióban játszottak, mint a magyar "bivalyok". A korong mindig tudta hova kell érkeznie. Szégyenkeznünk azért csöppet sem kell, idônként formás támadásokat is vezettek a Kapusta legények. Palkovics, Gröschl és a többiek a kapura sem voltak veszélytelenek. Az Aréna tombolt a magyar gólok után. Bár kikaptunk, de a legjobbtól kikapni nem szégyen. A vendégek nagyon jól érezték magukat és nem reménytelen, hogy jövôre ismét eljönnek egy mérkôzésre, hogy felmérjék mennyit fejlôdött egy év alatt a magyar csapat.

KARATE EB MOSZKVÁBAN

Az európai kontinens legjobb karatékái 2004-ben Moszkvában randevúznak, a különbözô súlycsoportok érmeiért. Az European Karate Federation (EKF) magába foglalja az összes létezô stílust, és országonként csak egy szakszövetséget ismer el. Mintegy 45 nemzet képviselôi érkeznek majd az orosz fôvárosba. Ezúttal is egyéni és csapat érmeket osztanak katában (formagyakorlat) és kumitében (küzdelem). Rebicek Gerd, a Magyar Karate Szövetség edzôjének vezetésével öt magyar vesz részt az EB-n, mindannyian kumitében. Legnagyobb reménységeink, a világbajnoki ezüstérmes Klima Zsuzsanna (Goju-kai) + 60 kg ban és open(súlycsoport nélküli), valamint a junior világbajnok S. Kovács Ádám (Hayashi-ha Shito-ryu), -65 kg-ban. Indul még Tóth Beatrix (shotokan) -53 kg, Papp Miklós (fudokan) -70 kg és Ruzsinszky György (Hontono-ryu) -75 kg.

Kendo EB

A kard készítésének mestersége és használatának módszerei Kínából érkeztek Japánba. A XVIII. század elején használtak elôször kendo felszerelést és a kardot helyettesítô bambuszból készült shinait. A II. világháború után a kendo versenysporttá fejlôdött és egyre többen kezdték meg gyakorlását. Jelenleg Japánban 3 millió Japánon kívül pedig kb. 350 000 ember kendozik. 1970-ben megalakult a Nemzetközi Kendo Szövetség. Jelenleg 41 ország a tagja. Háromévente világbajnokságot rendeznek. A kendo oktatása nálunk 1982-ben kezdôdött, hivatalosan 1985 május 8-án alakult meg és lett bejegyzett sportág. Elsô elnöke Vadadai Kornél volt. Idén a Japán Kulturális Napok keretében megrendezett XIX. Kendo EB-nek a Körcsarnok adott otthont. Volt sokféle érdekesség, többek között origami, ikebana, bonsai, haiku, kalligráfia, taiko bemutató, japán fotó kiállítás és természetesen magyar siker. A nôi csapat és Király Barbara aranyérme mellett még több értékes helyezést csíptünk el. Sajnos a férfiaknak nem sikerült korábbi bajnoki címüket megvédeni.

 

MAGYAR FAIRPLAY DÍJ 2003

A Magyar Fair Play Bizottság 2003-ban is díjazta az arra legérdemesebbeket. Életműdíjat kapott Pádár Ildikó és Jeney László, kimagaslóan sportszerű gesztusáért Németh Károly kapott kitüntetést. A díjak ünnepélyes átadására a Régi Sípos Halászkertben (Budapest, III.. Lajos u. 46) került sor. Pádár Ildikó A HERZ-FTC és a magyar nôi kézilabda válogatott csapatkapitánya hatszoros magyar bajnok, hétszeres kupagyôztes. 202-es válogatott és 286 gólt dobott. Kiemelkedô eredményei: olimpiai 2. hely, (2000.) olimpiai 3. hely (1996.), Vb ezüstérem 1995-ben, EB aranyérem (2000) és bronzérem. Példamutató, sportemberi magatartásáért Pádár Ildikót Heves megyében díszpolgárává választották, aki az egri Sportmúzeumnak adományozta olimpiai és világbajnoki érmeit, és anyagilag is rendszeresen segíti szülôhelyének kézilabdás diákjait. Jeney László kétszeres olimpiai arany-, egyszeres ezüst- és bronzérmes, kétszeres Európa bajnok vízilabdázó. 80 életévébôl 65 -öt a sportnak szentelt. Még 1953-ban egy magyar-holland vízilabda találkozón, kölcsön adta az ellenfél kapusának a tartalék sapkáját, mert az a szállodában felejtette. Ezzel a gesztussal hozzásegítette a mérkôzéshez az ellenfelet. Németh Károly BVSC asztaliteniszezô, a 2003. évi Felnôtt Országos Bajnokság férfi egyes számának döntôjét Demeter Lehellel vívta. A fináléban 1-1-es állásnál, a harmadik játszmában Németh sportszerű cselekedetével saját magát hozta hátrányba. Demeter 10:9-re vezetett, amikor ütése az asztal szélét érte. A csuszát Németh elismerte, és megadta a poént ellenfelének, ezzel elvesztette a játszmát és a mérkôzést is. Németh Károlyt kimagaslóan sportszerű cselekedetéért Nemzetközi Fair Play Díjra is felterjesztették.

A brazil szambával véget ért az álom . . .

Megszakadt a magyar labdarúgó-válogatott veretlenségi sorozata a brazilok ellen, de a 4-1-es eredmény ellenére alig volt szomorú ember a Puskás Ferenc-stadionban. Régen voltak nálunk ennyien focimeccsen. A magyarok szövetségi kapitánya Mattheus szerint, rengeteg tanulsága volt a világbajnokok elleni találkozónak, amibôl sokat profitálhatunk. A rendkívül technikás vendégek nagyon jól futballoztak és gyönyörű játékkal vetettek véget a magyar "átoknak". Idônként úgy tűnt, hogy nem is egy meccset látunk, a vendégek szinte más dimenzióban és más sebességgel játszottak. Bár a mieink is igyekeztek, szerencséjük nem volt. A mérkôzést pazar bemutató, Ronaldinóék szambája követte és 45 ezren csodálták meg a brazil táncot.