KULTÚRA KIÁLLÍTÁSOK KÖNYVEK

Miskolci Nemzetközi Operafesztivál

Talán Franciaországban sem szokványos olyan összefoglaló programsorozatot adni a francia operairodalomból, mint amilyenre 2007-ben a "Bartók Párizs" vállalkozik. A Moliére-kortárs Lullytól a Bartók-kortárs Poulenc-ig közel kétszáz évet ölel át a június 13-24 között megrendezett fesztivál zenei programja. Az operaelőadások között olyan különlegességekkel találkozhat a közönség, mint Halévy A zsidónő című műve, amelyet napjainkban az operaházak alig tűznek műsorra. De ritka vendég nemcsak a magyar, hanem a világ operaszínpadain is a Miskolcon most megszólaló Poulenc operái közül Az emberi hang és A karmeliták párbeszédei, Gounod Mireille című műve, vagy a fesztivál egyik új helyszínén, a miskolctapolcai barlangfürdőben bemutatandó Lully-mű, A karnevál. A francia program csemegéket tartogat a táncművészetért rajongók számára is. A Bécsi Állami Operaház Manon-előadása igazi hagyományos, látványban gazdag balett-estnek ígérkezik. A leghíresebb francia balettekből, a Coppéliából, a Giselle-ből és a Carmenből ad körképet a Nagy Moszkvai Klasszikus Balett Színház összeállítása.

Osztrák-Magyar Haydn-zenekar

A világhírű karmester, Fischer Ádám által, Joseph Haydn műveinek előadására létrehozott Osztrák-magyar Haydn-zenekar majd egy évtized elmúltával lépett fel újra nyilvános hangversenyen a fertődi Esterházy-kastélyban, azon falak között, ahol egykor maga a mester muzsikált. A hangversenyen, melyet Fischer Ádám vezényelt közreműködött a kiváló olasz szopránénekesnő, Raffaella Milanesi. A pünkösd vasárnap esti, "hivatalos" előadást másnap délelőtt egy kötetlenebb kávékoncert követte. A zenekar három tagjának - Horváth János (hegedű), Zsoldos János (gordonka), Granik Anna (zongora) - kamarazenélése után, kávéra és Esterházy-tortára hívták meg a hallgatóságot a kastély "hűsölő termében", a Sala Terrenában.

A párizsi Zene Ünnepe

A Párizsi Magyar Intézet (PMI) a június 21-ére, a párizsi Zene Ünnepére pályázatot hirdetett. A francia fővárost egy teljes napra muzsikaáradatba borító rendezvénysorozaton a már valódi profizmusra és hazai ismertségre szert tett Napra és Zuboly zenekarok, valamint az ifjú tehetségeket számláló, külön e pályázatra készült repertoárral jelentkező Live Act formáció képviseli majd hazánkat. Nemcsak látszani, hallatszani is kell a magyaroknak Franciaországban - nyilatkozta több ízben Ecsedi-Derdák András, a Párizsi Magyar Intézet igazgatója. A PMI-nek nem volt könnyű kiválasztani a győzteseket a mintegy 130 pályázóból, akik közt indult például az Ágens, az Ando Drom, a Babos Project Special, a Balázs Elemér Group, a Balkan Fanatik, a Barbaro, Bíró Eszter, a ColorStar, a Csík zenekar, Für Anikó, a Ghymes, a Neofolk, Schmidt Vera, Szalóki Ági, a Sziámi, a Triton, a Vágtázó Csodaszarvas (a VHK utódzenekara), Jamie Winchester és Hrutka Róbert. Érkeztek jó páran Romániából, Szlovákiából és akadt jelentkező Svédországból is. 

Jókai Anna "Szegény Sudár Anna"

Rendező: Kincses Elemér. Színművész: Bálint Márta. Dramaturg: Scarlat Anna

Jókai Anna Kossuth-díjas író életműsorozatának nyolcadik kötete, a "Szegény Sudár Anna" a Széphalom Könyvműhely gondozásában jelent meg. A regény már az első megjelenésekor jelentős sikert aratott (1998-ban Magyar Örökség díjjal tüntették ki). A "Szegény Sudár Anna" egy erdélyi magyar asszony képzelt naplója, amely az 1989 decemberében lezajlott romániai "forradalom" előtti időkben játszódik. Ez az első és mindmáig az egyetlen regény, amelyet anyaországbeli író alkotott a romániai magyarság nehéz sorskérdéseiről. Nem kis feladatra vállalkozott Kincses Elemér, mikor megrendezte a regényből készült monodrámát. Igaz, Ő már megrendezte Romániában a Kisherceget is. Szerencsés választás volt a darabhoz Bálint Márta színésznő, akinek színészi játéka feledhetetlen élményé tette az előadást. Szívbemarkoló volt, a nézők "megtisztulva" hagyták el a termet.

Adományozói és civil díjak

Szükségét érezve annak, hogy jutalmazzák azokat a gazdasági szervezeteket és magánszemélyeket, akik a magyarországi adományozásban élenjárnak, illetve azokat a civil szervezeteket, akik példaértékű munkát végeznek, a Nonprofit Információs és Oktató Központ (NIOK) Alapítvány tizenkettedik alkalommal osztotta ki három díját, melyek: Az Év Vállalati Adományozója, Az Év Egyéni Adományozója, Az Év Civil Szervezete. A díjak eszmei értékűek, a társadalmi felelősségvállalás részeként, a kiemelkedő adományozási példák elismeréséül szolgálnak. Egyedül az Év Civil Szervezetét jutalmazzák 1 millió forintos pénzösszeggel.

A NIOK Alapítvány díjainak egyre nagyobb a figyelemfelkeltő szerepe, hiszen az utóbbi években egyre többször kerül fókuszba a jótékonyság, az adományozás, a felelősségvállalás kérdése.

ÉLELMEZÉS- ÉS TÁPLÁLKOZÁS-EGÉSZSÉGTAN

A könyv egységes keretbe foglalva tárja az olvasó elé mindazt, ami manapság a táplálkozáson keresztül az ember egészségét szolgálja vagy megbetegedésekhez vezet. A szakkönyvet haszonnal forgathatják az élelmiszer-biztonsággal és annak határterületi kérdéseivel foglalkozók, az élelmiszeripar, a közétkeztetés, és a vendéglátóipar irányítói egyaránt. Szerkesztette: dr. Rodler Imre. Kiadó: Medicina Könyvkiadó

MEDITERRÁN TÁPLÁLKOZÁS MEDITERRÁN ÉTREND

A "mediterrán diéta" több mint egészséges táplálkozás. Egyfajta magatartást, életmódot is jelent. A könyv nem csupán a mediterrán táplálkozásról, a mediterrán étrendről szól, de bepillantást enged a mediterrán emberek életstílusába is. Szórakoztató kultúrtörténeti ismereteket és eredeti görög, olasz, spanyol recepteket ismerhetnek meg, melyek úgy vannak összeválogatva, hogy Magyarországon is beszerezhető alapanyagokból is el lehessen készíteni az ételeket. Szerkesztette: dr. Rodler Imre. Kiadó: Medicina Könyvkiadó

Egész életen át tartó tanulás program

A program indulása alkalmából az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a Tempus Közalapítvány az Európai Bizottság támogatásával konferenciát tartott. A 2007-13 közötti időszakra 7 milliárd euró támogatási keretet áll rendelkezésére a részt vevő 31 ország - köztük hazánk - számára. Az Európai Bizottság az oktatást támogató Socrates és szakképzést támogató Leonardo da Vinci programja 2007-től összevontan, megújult formában folytatódik. Az Egész életen át tartó tanulás program az oktatás és képzés minden szereplője számára nyitott, elérhető, és eszköze lehet annak, hogy a magyar oktatási és képzési intézmények európai és globális viszonylatban is "helyzetbe kerüljenek".

Levelek az Andrássy-házból (1864-1869)

Egy angol nevelőnő levelei

Levelek az Andrássy-házból (1864-1869) címmel a 2007. évi könyvhétre jelent meg Mary Elizabeth Stevens magántulajdonban lévő angol nyelvű leveleinek magyar fordítását tartalmazó kötet. A levelek mindeddig ismeretlenek voltak a 19. századi magyar történelemmel foglalkozó kutatók előtt is (a forrásokat 1999-ben egy kis példányszámú kiadványban, Londonban tették közzé: Letters from Hungary 1864 to 1869. Written by Mary Elizabeth Stevens to her mother and sister. London, PRP 1999.). A roppant érdekes hungarika-forrás értékét az adja, hogy segítségével pontosabb képet alkothatunk az 1860-as évek magyar arisztokráciájának életmódjáról, mentalitásáról, rejtett társasági viszonyairól (időnként pletykáiról), illetve szűkebben véve az Andrássy család magánéleti szokásairól, nevelési elveiről, életkörülményeiről stb. A könyv azonban nem csak a szakmabelieket érdekelheti, a laikus számára is szórakoztató, érdekes olvasmány. Külön érdekessége még a kötetnek, hogy a levelek szerzője külföldi, ráadásul nő. Az 1860-70-es évek magyar történelmére vonatkozó levelezéseket és memoárirodalmi munkákat ismerve, ez meglehetősen ritkának mondható. A levelek egy angol nevelőnő (és nyelvtanár) szemével láttatják velünk a polgárosodás útjára lépett ország, a főváros és az 1867-es kiegyezést követő első magyar miniszterelnök, gr. Andrássy Gyula családjának mindennapjait. Ezt egészítik ki a hamisítatlan női megfigyelések: a magyar arisztokrata hölgyek által betöltött közéleti szerepekről, a társas érintkezés normáiról, a gyereknevelés elveiről, az öltözködési és étkezési szokásokról, a szórakozási, időtöltési lehetőségekről. A mintegy 170 levelet a kiadás során szakszerű jegyzetapparátussal, tudományos igényű előszóval és névmutatóval láttak el. A kiadó a General Press úgy véli, hogy a 2007. évi megjelentetés méltó módon illeszkedik az 1867. évi osztrák-magyar kiegyezés 140. évfordulójához.