INDIAI KÖZTÁRSASÁG

Az Élet Tudománya

Európai Ayurveda Konferencia és Kiállítás volt Budapesten, ahol India ötezer éves gyógyászata mutatkozott be. Megrendezését az AYUSH, az indiai kormány Ayurveda, Jóga, Természetgyógyászati, Unani, Sziddha és Homeopátiás Osztálya támogatta. A Konferencián a szakterület több mint harminc indiai és európai szakembere vett részt. Egész Európában még soha, sehol nem volt hasonló esemény - mondta India budapesti nagykövete, H. E. Mr. Ranjit Rae, akitől először azt kérdeztük, miért éppen Magyarországon rendezték meg ezt a kiállítást?

- Az első Ajurvéda Konferencia létrejötte Budapesten, egy valóra vált álom - kezdte a beszélgetést Ranjit Rae nagykövet úr. A két ország között már hosszú ideje nagyon jó a viszony és tudjuk, a magyarok nyitottak az indiai kultúra iránt. Magyarország azért volt megfelelő helyszín az ajurvéda nemzetközi promóciájának elindítására, mert évszázados hagyományai vannak itt a fürdőkultúrának, ami viszont az Ayurvedának is szerves része. Az Ayurveda szó mint tudjuk - mondta a nagykövet úr - az "Élet Tudománya" és részletesen kidolgozott egészségmegőrző módszereket tartalmaz, amelyek végigkísérik az emberi élet egészét és annak minden fő ciklusát. A legkülönfélébb betegségek legyőzésére pedig felvonultatja széles tárházát. Ezek a módszerek egytől-egyig az egyén fizikai, szellemi, szociális és lelki egészségének megőrzését és helyreállítását szolgálják. Azt is mondhatnám az Ayurveda a világ legősibb olyan gyógyászati rendszere, amely mind a megelőzés, mind a gyógyítás szempontjából igen átfogó módszereket használ. India nagy hangsúlyt fektet a nemzetközi megismertetésére és az utóbbi időben, növekvő érdeklődés mutatkozik iránta szerte a világon, főként Európában. Számos ország fordult India felé, hogy megismerje az Ayurvedát és beillessze azt oktatási, kutatási és gyógyászati gyakorlatába. Magyarországon például a debreceni egyetemen már tanítják az Ayurveda gyógymódot. Indiából Ayurveda orvosok jöttek és remélem, hogy Ayurveda kurzusok is lesznek. Ez elsősorban posztgraduális oktatás. Örülnénk ha ehhez a programhoz más egyetemek is csatlakoznának és Budapest követné Debrecen példáját.

- Önnek vannak személyes tapasztalatai is az Ayurveda gyógymód hatásosságáról? - Nem vagyok szakértő, ezért is hívtunk ennyi kiváló szakembert a konferenciára. Annyit mondhatok, hogy az Indiai konyhának a fűszerezése is az Ayurvedán alapul, például tudjuk, hogy a karfiolt mindig gyömbérrel főzzük, mert különben puffadást okoz, de nagyon híres a kurkuma is . . . Indiában már gyermekkorban megtanuljuk, hogy milyen kombinációban lehet ezeket a fűszereket használni. Az Ayurvedikus masszázst jól ismerem. Növényi alapú olajokat használ és segít mindenféle fájdalmaktól és problémáktól megszabadulni. Ezt szeretnénk Magyarországon is meghonosítani.

- Mióta tartózkodik nálunk? - Egy éve, nyolc hónapja és minden percét élvezem. Akármerre járok ebben a gyönyörű országban, mindig mély és maradandó érdeklődést tapasztalok az indiai kultúra és hagyományok iránt. Az emberek melegséggel és szeretettel viseltetnek India iránt.

- . . . és hogyan tetszik Önnek a magyar konyha? - Ismerem a paprikát, és nagyon szeretem az "Erős Pistát" amit szinte minden ételhez fogyasztok. A gyümölcsleveseket és az édességeket is szeretem. Vegetáriánus vagyok, sajnos sok magyar specialitást nem tudok megkóstolni.

- Indiának mi a nemzeti étele? - India hatalmas ország, sok nyelve, vallása és több régiója van. Ebből adódóan, minden régiónak megvan a saját jellegzetes étele. Nemzetközileg talán a legismertebb az Észak-Indiai tanurius ami abból áll, hogy a húsokat nagyon lassú tűzön sütik meg.

- Lehet találni indiai éttermet Budapesten? - Nem fogja elhinni, de 14 indiai étterem működik Budapesten.

- Magyarországot ismerte már ideérkezése előtt is? - Igen, gyerekkoromban nagy bélyeggyűjtő voltam, így ismertem meg a Magyar Posta-t. De ismeretes, hogy magyar édesanyja van Amrita Sher-Gil-nek (1913-1941) akit India legjelentősebb festőjének tartanak számon. Persze elsősorban a magyar tudósok híre jutott el Indiába.

- Mely országokban dolgozott korábban? - Voltam Ausztriában, Ugandában, az Egyesült Államokban . . .

- A családjával érkezett Magyarországra? - Én vagyok a saját magam családja. Édesanyám viszont velem van.

- Azt hallottam, hogy az indiai embereknek érzékük van a számítógépes programozáshoz és ebben, a legjobban képzettek közé tartoznak . . . - Ez igaz, de nemcsak a komputer területén, hanem más szférában is. Közismert, hogy nálunk van a jól képzett szakértőknek egy igen nagy csoportja. Nagyon jó a felsőoktatásunk színvonala és több mint 200 egyetem működik az országban. Ezen kívül minden felsőszintű oktatás angolul folyik, ezért az Indiában képzett szakemberek előnyhöz jutnak külföldön és kulcspozíciót töltenek be.

- Milyen a kapcsolat India és Magyarország között? Várható a közeljövőben politikai, gazdasági, kulturális együttműködés? - A kapcsolataink kitűnőek. 2005 és 2006 között a kereskedelmi forgalom a két ország között megkétszereződött. A befektetések szintjén nagy volumenű beruházások voltak, például az információ - technológiában, a gyógyszergyártásban . . . Kulturális szinten pedig a konferenciákat említhetném, illetve a kulturális csereprogramokat. A magyar kulturális miniszter úr is hamarosan Indiába látogat. A következő évben pedig a miniszterelnök úr útitervében szerepel India. Nyugodtan mondhatom, lendületben vannak a kapcsolataink. India dinamikusan fejlődő, modern gazdasággal rendelkező ország, ázsiai regionális nagyhatalom, amely a magyar külpolitikában stratégiai fontosságú helyet foglal el.

- Tudna néhány olyan nagyobb indiai céget említeni, amelyek itt vannak Magyarországon? - Az IT szektorból itt van az Infosys Satyam, a gyógyszerágazatból a TEVA amely a Biogal gyógyszergyárat megvásárolta, illetve a Sun Pharmaceutical Industries Ltd-t említeném.

- A követség hogyan tudja segíteni azokat a magyar üzletembereket, akik India iránt érdeklődnek? - A mi feladatunk - úgy gondolom - a kapcsolatok létrejöttét segíteni. Szinte minden területről várunk magyar befektetőket, vállalkozókat. Közülük kiemelném az információ - technológiát, a gyógyszeripart, az autóalkatrész és gépjárműgyártást.

- Magyarországnak Delhiben működik az egyetlen ázsiai kulturális központja. Mennyire közkedvelt a ház és milyen programok láthatók - hallhatók benne? - Személyes tapasztalat alapján mondhatom, hogy a Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ fennállásának 29 éve alatt, nagy tekintélyre tett szert. A Delhiben működő legjobb és legismertebb kulturális központok között tartják számon és az indiai értelmiség kedvelt találkozóhelye. A régi és újonnan csatlakozott Európai Uniós tagállamok kulturális diplomatái is megbecsüléssel nyilatkoznak róla. A főváros egyik legszebb épülete a magyar ház, amely a legelegánsabb környéken, a Janpath nevű sugárúton található. Szinte minden nap kínál valamilyen érdekes programot, például filmvetítést, tudományos előadást, nyelvtanfolyamot, kiállítást, koncertet. Az Indiaiak szeretik a magyarokat. Tudjuk, hogy mindig nagy tisztelettel adóztak India ősi kultúrája, filozofikus és vallási mélysége iránt. Híres magyar utazók, tudósok és felfedezők már a 18. században eljutottak Indiába. Az erdélyi Honigberger János a híres Randzsit Szingh mahárádzsa udvari orvosa volt, Kőrösi Csoma Sándor itt alkotta meg a világ első tibeti-angol szótárát és az elmúlt századokban számos magyar művész keresett ihletet Indiában. Mi pedig nagy becsben tartjuk magyar származású honfitársainkat. A magyar anya gyermekeként Budapesten született Amrita Sher-Gil festményei ma Indiában a legféltettebb nemzeti kincsnek számítanak. És azt sem felejtjük el, hogy legendás költőfejedelmünk Rabindranath Tagore Magyarországon talált gyógyírt betegségére és ottani látogatására mindig hálás szívvel emlékezett vissza.

- 60 éve független India. Hogyan ünnepelték az évfordulót? - Indiában egész évre nagyszabású programot terveztek. Az ENSZ Erőszakmentes Világnappá nyilvánította Mahatma Gandhi születésnapját október 2-át, ezt Budapesten is megünnepeltünk. Magyarországon az első Ayurveda Konferenciával is ünnepeltünk, melyet folytattunk az ELTE-n egy Hindi Konferenciával.

- Hogyan telnek a napjai Magyarországon? Mi a hobbija? Hogyan piheni ki magát? - Budapest csodaszép és kulturálisan nagyon pezsgő város. Szeretem a kortárs tánc előadásokat, melyet itt szép számmal találok. Szívesen sétálok a Margitszigeten reggel - este és járom az országot.

(Szabados)