PUCHNER KASTÉLYSZÁLLÓ - RENESZÁNSZ ÉLMÉNYBIRTOK - KOLLÁR LÁSZLÓ

A varázsszó: három generációs szolgáltatás . . .

Időutazásra invitálom a kedves olvasót. Nem kell hozzá útlevél, az országban maradunk. Az M7-es autópályán Siófok felé haladunk, majd elfordulunk Dombóvár irányába. (Az M6-os autópályán, Pécsen keresztül is megközelíthetjük.) Tolna megye dimbes-dombos tájait magunk mögött hagyva, Baranyában folytatva utunkat, végül Bikalra érkezünk. És mint a mesében, belecsöppenünk egy álomvilágba, ahol monarchia korabeli kastély, XVIII. századi hangulatot idéző francia nemesi udvarház, francia és marokkói fürdőház várja a látogatót. Mindez egy gyönyörű parkban, melynek szomszédságában - mint Csipkerózsika - nyújtózkodik egy ébredező középkori falu.

- Hogyan került kapcsolatba Bikallal - kérdeztük Kollár Lászlót, a Puchner Kastélyszálló és a Reneszánsz Élménybirtok megálmodóját.

- 1992-re datálható ez a találkozás. Elindultam egy árverésen, ahol a kastély és a hozzá tartozó park került kalapács alá. Akkor még Állami Gazdasági Központként használták ezt a nagyon szép, 1840 körüli épületet. Klasszikus árverés volt mint a filmekben, árverésvezetővel, licitálókkal . . . Nyertem és az Állami Vagyonügynökség 8 hónappal később, jóváhagyta az adás-vételt. A kastély felújítását elkezdtük 1993 augusztusban és 1996-ban már meg is nyitottuk, mint három csillagos szállodát.

Akkoriban a kastélyszálló teljesen új üzletág volt az idegenforgalomban, ennek ellenére két éven belül kialakult a vendégkörünk. Az volt a koncepcióm, hogy beszélgessünk el a vendégekkel, mert akkor kiderül, mik az elvárásaik. Ez a beszélgetés oda vezetett, hogy a menedzsmenttel 1998-ban elkészítettünk a kastélyra egy 10 éves fejlesztési tervet. Építettünk a parkban újabb 10 ezer négyzetmétert és a 18 szobából 81 lett. Közben megvizsgáltuk azt a fajta tudományt, hogy egy vendég mitől jön vissza a szállodába? A turizmus szakma a mai napig sem érti, miért van nálunk az országos átlagnál magasabb töltés. És ha mindent elmondok, újra megkérdezik, jó-jó, de miért van itt ennyi vendég?

- Akkor én is megkérdezem, miért van Önöknél annyi vendég?

- Magamból indultam ki. Egyrészt építész vagyok, másrészt vendég és nagyon igényes. Szeretem, ha az ár érték arány a szolgáltatásnál lefedi egymást, egyensúlyban van. Megmenthetek egy ilyen szép épületet, be is rendezhetem, de ha a szolgáltatás színvonal nem lesz ennek megfelelő, akkor a vendég sérülni fog. Ha a vendég sérül, nem jön vissza. A vendéglátás nem csak arról szól, hogy finomakat főzünk, hanem számtalan figyelmességre is szükség van. Gesztusokat teszünk, például akinek nálunk volt az esküvője, a házassági évfordulója alkalmából megkeressük és egy kis figyelmességet küldünk a részükre ...

- Hányféle hangulatot, stílust vettek fel a palettájukra?

- Jelenleg négyféle szálláshangulat közül választhatnak vendégeink. A Kastély szobái a XIX. századi Habsburg kort idézi, míg az Udvarház a francia nemesi stílust. A Fürdőház mediterrán hangulatú. A Vendégház a baráti társaságok és cégek kedvenc helye. Mindegyik más stílust, más hangulatot áraszt. Az étkezések helyszínét is kedvük szerint választhatják meg vendégeink. Nálunk minden korosztály megtalálja az ízlésének megfelelő gasztronómiai élményt. A wellness rajongókat két fürdő - francia és marokkói - várja, az üzleti élet szereplői exkluzív környezetben tárgyalhatnak ...

- Kastélyt vásárolt, most Reneszánsz Élménybirtokot épít. Hogyan jött az ötlet? Van ilyenre példa Európában?

- Kelet-Közép Európában nincs hasonló, de nyugat-Európában, például Németországban, Franciaországban, Olaszországban már találtunk tematikus parkokat - így hívják őket -, melyekre az a jellemző, hogy egy témára van felfűzve három generációs szolgáltatás. Ez a varázsszó! Mert nem egyedül megyünk nyaralni, pihenni, szórakozni, visszük a gyerekünket, a feleségünket, a nagymamát, a nagypapapát, vagy az unokákat. De visszük a barátainkat is. A cél azonban, hogy mindenki jól érezze magát, ritkán szokott sikerülni. Erre találták ki a tematikus parkot, ahol mindenki megtalálja a szórakozási lehetőséget, akár aktív, akár passzív kikapcsolódásra vágyik. Ezeknek a helyeknek a varázsa a komplexításban rejlik.

- Az Élménybirtokhoz miért épp a reneszánsz kort választotta?

- Azért, mert Magyarországnak ez volt az utolsó életvidám időszaka. A történelemből tudjuk, mi következett utána. A reneszánszban volt egy pozitív életérzés és azt gondoltam, fel kellene már egy kicsit szabadulnunk. A reneszánsz misztikus világ, amit nagyon sokan szeretünk. Ebbe a környezetbe - időutazással - visszahelyezzük a látogatót, hogy megismerje azokat a tiszta, pozitív élményeket, melyeket 500 évvel ezelőtt megélhetett. A vendéglátás három lábon áll, a hagyományőrzés és a képzés - oktatás is megjelenik benne.

- Bemutatná mit fogunk látni?

- Az Élménybirtok abszolút korhű lesz, amely 7,5 hektáron fekszik. Közel 30 kézműves, 15-20 lovas, 20 animátor, 10-15 színész, 3-5 solymász és 130 vendéglátásban dolgozó lesz foglalkoztatva. Összesen 17 ezer négyzetmétert építettünk be. A vendégek megnézhetik hogyan éltek az emberek 500 évvel ezelőtt. A klasszikus középkori faluban nyeregtetős házak, falusi csárda, vízimalom, házias ételek röpítenek a múltba. Ez ad otthont a kovácsnak, a kosárfonónak, a fazekasnak. Miközben a mesteremberek műhelyeibe be-be kukkant a vendég, történelmi hagyományaink gyakorló részesei is lehet. Beállhat például lekvárt főzni. Gyönyörű népi hagyományaink vannak januártól - decemberig, melyeket be fogunk mutatni egészen odáig, hogyan készül hagyományos módon a savanyú káposzta. Majd beljebb megyünk és egy nyolc méteres várfallal körülvett óvárosba érkezünk, ahol a mesteremberek, a kőfaragó, a pénzverő, a fafaragó, a papír- és marcipánkészítő, a pék ... korhű környezetben dolgoznak nyitástól - zárásig. Amit elkészítenek, azt értékesítik. A Mátyás-korabeli reneszánsz városban palota is lesz, amely lakosztályokat, fürdőt, "főúri kocsmát", lovagtermet kínál. A főterén lovagi torna, nemesi vendégház, kaszinó, jósda, apródok háza, piactér és kis középkori templom a korszellemnek megfelelő, ahol lovaggá ütési és apródavatási ceremóniák szórakoztatják majd a látogatókat.

- Említette, hogy oktatáson-képzésen vehetünk részt ...

- Akik szeretnének elmélyülni a fazekas, a lovas, a solymász, szakács mesterségben, lesz rá lehetőségük, mert a felnőttképzést és az OKJ iskolarendszerű képzést is bevontuk szolgáltatásainkba. Hétpróba címen apród és lovagképzőt is indítunk 10-18 éves fiúk részére. Ez tematikus képzés lesz - 850 négyzetméteres területen -, amelyről a gyerekek minden egyes alkalommal elismervényt, oklevelet kapnak. Ehhez hasonló nincs ma Magyarországon.

- Miközben ide járnak a gyerekek, hol kapnak szállást?

- Erre több lehetőség lesz. Lakhatnak az óvárosban a mesteremberek házában, vagy a reneszánsz palotában, de a Puchner Kastélyszálló területén lévő különböző szálláshelyeken is. Ha felépül a reneszánsz élménybirtok, akkor hat szálláshely hangulat közül választhatnak majd a vendégeink. Azoknak, akik iskolai keretek között érkeznek, mondjuk egy osztálykirándulásra, vagy egy kompetencia képzésre, az előttünk - mögöttünk lévő faluban tudunk ifjúsági szálláshelyet felajánlani, ami 1500-2000 forint/fő naponta.

- A belépőjegy mennyibe fog kerülni az Élménybirtokra?

- A felnőtt belépőjegy ára 4000-4500 forint, de lesz többfajta kedvezmény is, például családi jegyek, két felnőtt és két gyermek részére ... A vendég mikor belép az Élménybirtok kapuján, kap majd egy forgatókönyvet, ami a fix programokat és időpontokat tartalmazza. Ez alapján össze tudja állítani a saját programját. Az előadásokat annyiszor nézi meg, ahányszor csak akarja. Ha valamit többször szeretne kipróbálni, azt is megteheti. Ez egy tipikus családi, háromgenerációs program lesz szállással, vendéglátással, szórakoztatással, oktatással.

- Milyen mesterségeket mutatnak be?

- A középkorra jellemző mesterségek ismerőit - a kosárfonótól az ékszerkészítőig, a pékmestertől a kovácsmesterig - kerestük meg. Nem volt könnyű megtalálni őket, komoly kutatásokat végeztünk. Hirdettünk is. Végül találtunk 50 mesterembert akiket meggyőztünk, hozzák el a vállalkozásukat ebbe a középkori környezetbe, ragadják meg azt a lehetőséget, hogy egy évben 300 napon keresztül megmutathatják a tudásukat és termékeiket. Mi munkahelyet - egy házban két mesterembernek adunk helyet - biztosítunk számukra, melyre nem kérünk bérleti díjat, csak a rezsit kell fizetniük. Cserébe minden nap, két-három órán keresztül bemutatót kell tartaniuk. Természetesen a saját termékeiket értékesíthetik, amely szerintem szép bevétel, mert éves szinten potenciálisan 200-250 ezer vásárlóban gondolkodunk. Az előszerződéseket már megkötöttük. Keresünk még díszüveg készítőt, ötvöst, pénzverőt, szalmabáb készítőt ...

- Az Élménybirtokon tevékenykedők ruházata milyen lesz?

- A mesterembereknek, a szereplőknek, a fellépőknek mi varratunk korhű ruhát, hogy autentikus és egységes legyen. Már készülnek az öltözetek.

- Gondolom, produkciókat is láthatunk ...

- Úgynevezett életképeket működtetünk középkori kocsmákban, a főtéren, különböző helyszíneken. 10-15 perces produkciók nőnek majd ki a földből, melyek jól kitalált forgatókönyv alapján készültek. Pici kis történeteket adnak elő színészek, akik majd oktatni is fognak. Olyan statisztákat, színésztanulókat is kerestünk - középiskolákból és felnőttképzésből -, akik részt tudnak venni ezekben a produkciókban.

- Mivel fizetünk az élményparkban? Fabatkával?

- Az APEH vigyázó tekintete miatt nehéz korhű fizetőeszközt használni és a jogszabályok sem segítik ebből a szempontból az élménybirtok autentikus működését. Mindenhol csörögni kell a pénztárgépnek, mindenhol számlát kell adni. Vannak álmaink és van a realitás, a kettőt egészséges módon kell összegyúrni.

- Említette, hogy korhű az élménybirtok. Lesz azért XXI. századi fűtés, hűtés?

- Hozzászoktunk a civilizációhoz, nehezen mondanánk le róla. Minden házban mennyezet és padlófűtés lesz, melyhez a föld energiáját használjuk fel. Szondákon keresztül hozzuk be a házakba, mellyel télen fűtünk, nyáron hűtünk. A földünk gondoskodik rólunk, az egy másik történet, hogy mi nem gondoskodunk róla. A napenergiája, a föld energiája, a földben lévő vízbázis hőenergiája, mind - mind alkalmas a fűtésre-hűtésre, de amíg a gáz és az olaj nagyobb üzlet, várat magára a szélesebb körű felhasználása.

- Egy ilyen nagy programot nem lehet önerőből finanszírozni. Kik segítették a beruházást?

- Az Európai Unió hozzá járul Magyarország idegenforgalmának az élénkítéséhez, ezek a ROP-os programok, melyben mi is részt veszünk. Elkészítettük a Baranyai Élménykörút projektet, amely komplex turisztikai termékfejlesztés és a megyének az idegenforgalmi zászlóshajója. Ebben szerepel az Orfűi Aquapark megépítése, a Pécs - Orfű kerékpárút, a mecseknádasdi Borfalu és a bikali Reneszánsz Élménybirtok. Az Európai Unió rákényszerít minket az együttgondolkodásra. A teljes beruházás 2,5 milliárd forint. A Regionális Operatív Programtól 40 % -os támogatást kaptunk és plusz 10 %-ot, mert Bikal a leghátrányosabb kistérségek közé tartozik. Az önerő 20 % a maradék 40 %-ot banki szerződéssel oldottuk meg, mert az EU támogatási rendszere utófinanszírozással működik.

- Kapcsolódik az élménybirtok átadása a 2010-es EKF Pécs rendezvényekhez?

- A kettő hosszú távon épül egymásra. Ahhoz, hogy a megépített infrastruktúrát Pécsett ki lehessen használni, szükség van ilyen kiegészítő szegmensre, mint a mi élményparkunk.

- Messze van Pécs Bikaltól? Milyen a közlekedés?

- Pécs és Bikal között 40 kilométer a távolság. Az M6-os 2010-re elkészül és ahol autópálya van, ott európaibbak a lehetőségek. Az Inter-City azonban várat magára, pedig Pécs megérdemli. És be kellene forgatni a pécsi repülőteret, ezen is múlik a város jövője az idegenforgalom területén.

- A Reneszánsz Élménybirtok megismertetésére elkezdték már a kampányt?

- Bár 2010. áprilisban lesz a nyitás, idén nyáron már betekintést nyerhetnek az érdeklődők a Reneszánsz Élménybirtok programjainak egy részébe, mert nyolc főpróbát fogunk tartani. Augusztus 1-29 között minden szerdán és szombaton meghívunk legalább 150 vendéget, akiktől véleményt kérünk - mi tetszett és miért - mert szeretnénk a nyitásra alaposan felkészülni. Az óváros és a középkori falu épületei már elkészültek, az év második felében indul a reneszánsz palota és a főtér építése.

- Mennyi vendégre számítanak?

- A pályázatunkban évente 200 - 250 ezer vendéget vállaltunk, egész éves nyitva tartással. Merésznek tűnő, de reális szám. Még a közepes rendezvények is - ha jó az üzenet és jó az ár/érték arány -, teljesíteni tudják.

- A Puchner Kastélyszálló és a Reneszánsz Élménybirtok is munkahelyet teremt a környéken ...

- A négycsillagos kastélyszálló 10 éve 99 fix munkahelyet működtet, melyhez színvonalas, magas színtű tudás szükséges. Az Élménybirtok működtetésére újabb 160 kollégát veszünk fel - folyamatosan -, akiknek szakmailag és emberileg hasonló szintű felkészültséggel kell, hogy rendelkezzenek. Kapásból nem találunk ilyen nagy számban szakembereket, de találunk olyanokat, akiknek jó a hozzáállása, Őket fogjuk megtanítani. A környező falvakban, a régióban a túlélést biztosítjuk. Bikal 850 lelket számláló falu, amióta megnyílt a Kastélyszálló és épül az Élménybirtok, folyamatosan nő a visszaköltözések száma, megfordult az országos tendencia.

- Építészként miért vágta ilyen nagy fában a fejszéjét?

- A régi épületek szerelmese vagyok, amikor láttam, hogy milyen méltatlanul bánnak ezekkel a szép épületekkel, úgy gondoltam, hogy hozzá teszem a magam erejét, tudását, hogy szebbé váljanak újra. Egyedül kezdtem, de menet közben sok társat találtam. Nyolc fős szakmai stáb van körülöttem, immár 15 éve együtt dolgozunk.

- Dolgozik még építészként?

- A mai napig aktívan részt veszek a tervezésben. Az élménybirtok is az én fejemben van meg teljesen.

- Hogyan telik egy munkanapja?

- Reggel 8-tól este nyolcig dolgozom. Fontossági sorrend van az életemben, nem lehet elúszni a feladatokkal. Ami 20 %-ban fontos, arra nem szabad 80 %-nyi energiát szánni. Racionális forgatókönyv alapján élem az életem.

- ... és mi a hobbija?

- Végig sportoltam az életemet, melyből mára csak a túrázás maradt. A Mecsek gyönyörű. Időnként felveszem a hátizsákomat, kimegyek a kastély hátsó ajtaján és 6-8 órás túrákat teszek meg, többnyire egyedül. Ilyenkor kitisztul a fejem, végig gondolom hol tartok és hová szeretnék eljutni. Hogyan tudnék még jobban odafigyelni másokra, hozzátenni ahhoz, hogy jobb és szebb legyen mindenkinek az élete.

(Szabados)