DÉL-AFRIKAI KÖZTÁRSASÁG

Egység a sokféleségben - Diverse People Unite

Miközben Ms. Takalani Netshitenzhe nagykövetasszonyhoz igyekszem interjúra, gyermekkori álmaim Afrikájára gondolok. Hányszor néztem vágyakozva a filmeken… Mindig lenyűgözött a természet szépsége és az emberek természetessége. Mikor megérkezem a rezidenciához — amely egy burjánzó kertben bújik meg - nem csalódom, a dél-afrikai nagykövetasszony is nagyon barátságos, nyílt mosolya hamar átsegít a nyelvi nehézségeken. Sok kérdés kavarog a fejemben, de a legkézenfekvőbbekkel kezdem.

 Az exkluzív interjú júniusi számunkban jelent meg.

Ms. Takalani Netshitenzhe nagykövetasszony

- Lenne kedves bemutatni Dél-Afrikát?

- Dél-Afrika gyönyörű ország Afrika déli részén. A Köztársaságot kilenc tartomány alkotja, melyek mindegyike saját tartományi törvényhozással rendelkezik. Az ország adminisztratív fővárosa Pretoria, egyben az ország kormányzati központja is. A dél-afrikaiak szerény és vendégszerető emberek, és az évek során megtanulták megtalálni az egységet a sokféleségben, és volt elnökünk, Nelson Mandela is ennek a tulajdonságnak az ápolására ösztönözte minden honfitársunkat. Idén ünnepeljük a szabadság és demokrácia 15 éves évfordulóját, nemrégiben választottunk új parlamentet és elnököt is, Jacob Zuma személyében. Az ország faji megkülönböztetést diktáló törvényeit 1990-ben érvénytelenítették, és az emberi jogokra épülő, új kultúrát honosítottunk meg. Sokszínű nemzet vagyunk, 11 hivatalos nyelvvel. Dél-Afrikában gyönyörű városok találhatók, és közülük néhány, mint például Johannesburg vagy Fokváros a világ 100 legszebb városa között szerepel. És vannak további, kisebb városaink. Mindegyiknek nagyon fejlett a közlekedése, a telekommunikációs infrastruktúrája és jelentős vendéglátóiparral büszkélkedhetnek, amely a sokszínűségünket tükrözi. A meglévő közlekedési rendszer és infrastruktúra is részét képezi a kormány jelentős infrastruktúra-fejlesztési projektjeinek, készülve a 2010-es világbajnokságra. A gyönyörű városokon túl lenyűgöző a természet, a vadon, a szafari túrák. A Kruger Nemzeti Park a legnagyobb a parkok közül. Sok turista kifejezetten a vadvilág kedvéért érkezik hazánkba. Érdekes módon az ország híres plasztikai sebészetéről is, mert Dél-Afrikában található a világ néhány legfejlettebb és legkorszerűbben felszerelt orvosi létesítménye. A természet adta csodák egyike az is, hogy az Indiai- és az Atlanti-óceán Fokvárosnál egyesül, ahol emiatt vad viharok tombolnak. E jelenség miatt Fokvárost a viharok fokának is szokták nevezni. Az ország növényvilága is nagyon változatos és gazdag.

- Van Dél-Afrikának nemzeti virága?

- A királyprotea. Ez egy sötétrózsaszín virág, amelynek a sziromlevelei gömbszerűen borulnak a belsejében lévő gyümölcs köré, majd kinyílnak, ahogy a gyümölcs megérik.

- Ön szerint mit nézzünk meg feltétlenül, ha Dél-Afrikába utazunk?

-Valamennyi tartomány sok látnivalót kínál, ezért arra bíztatjuk a látogatókat, hogy szánjanak időt Dél-Afrika sokszínűségének megtapasztalására. Ha mégis ajánlanom kellene valami különlegeset a városi élethez szokott látogatóknak, akkor az mindenképpen a vadvilág lenne. Nagyon izgalmas az erdő, és sok lehetőség kínálkozik a nemzeti parkokban és a magántulajdonban lévő vadasparkokban is. Természetes környezetükben figyelhetők meg olyan állatok, mint az oroszlán, az orrszarvú, az elefánt, a bölény, a zebra, a hiéna és a víziló. A legkalandosabb a szafari túra a dzsungelben, ahová a legjobb vadőrrel indulni. A parkokban vannak kempingek, ahol lehetőségünk van kempingezésre is, lakókocsiban vagy sátorban alhatunk. A szafari túra veszélyes is lehet, ezért a látogatóknak be kell tartaniuk a szabályokat, például a látogatási időre vonatkozóan – napkeltétől napnyugtáig lehet kimenni a terepre. A legfontosabb szabály, hogy sötétedés után ne legyünk kint a vadonban, mert nem vesszük észre az állatokat, amelyek sokszor az úton haladnak vagy alszanak. Ez a korlátozás a látogatók biztonságát védi. Napközben is vannak betartandó szabályok: ne húzzuk le az ablakokat, ne csapjunk nagy zajt, mert az megijesztheti az állatokat, különösen az elefánt érzékeny a zajra. Az állatvilág rendkívül gazdag nemzeti parkjainkban, köztük számos különböző mérges kígyófajtával (puffogó vipera, zöld és fekete mamba), skorpiókkal, és változatos a madárvilág is. E túrák során, ha szerencsénk van, láthatunk olyan valóságos vadászatot, amikor az állatok vadásznak egymásra. A vadőrök tartják egymással a kapcsolatot, ha egyikük észrevesz ilyen eseményt, szól a többieknek. Nekem is volt egy ilyen élményem, ami felejthetetlen – leopárd vadászott vaddisznóra, amelyet végül meg is ölt. Többször is lemaradtam az áldozat megöléséről, és csak az azt követő eseményeket láthattam, azonban ez is nagyon érdekes. Ehhez az interjúhoz akár fel is használhatják a vadállatokat, illetve és a Fokváros közelében megcsodálható naplementét ábrázoló fényképeket, amelyeket én és a lányom készítettünk, ezzel is illusztrálhatják az ország által kínált, valódi kalandokat. Bárki, aki ellátogat Dél-Afrikába, átélheti minezt!

- És az ország kulturális élete milyen?

- Dél-Afrikát tartják az emberiség bölcsőjének. A régészek olyan, millió éves emberi kövületeket találtak néhány barlangban Johannesburgtól nem messze‚ amelyek arra engednek következtetni, hogy az első emberek Dél-Afrikából származtak. Az Emberiség Bölcsője országunk nyolc (8), a Világörökség részének nyilvánított helyszínének egyike. Változatos kultúránk, a sokféle rassz és etnikai csoport miatt sokszor neveznek minket “szivárványnemzetnek”. A gyönyörű városok és a vadvilág mellett vannak úgynevezett “township”-ek, szegénynegyedek is, melyek közül a legnagyobb a Dél-nyugati township, melynek rövidítése SOWETO. Ez a negyed a korábbi apartheid kormány azon stratégiájának és politikájának az eredményeként jött létre, melynek célja a fekete emberek eltávolítása volt a városi területekről, és ami négy, mára kiürült fekete lakóterület kialakulásához is vezetett. 1976. június 16-án SOWETO magára vonta a világ figyelmét, amikor diákok tartottak tömeges demonstrációkat a kormány azon törekvése ellen, hogy az oktatásban az angol helyett az afrikaans nyelvet tegyék kötelezővé. Több száz diákot öltek meg a rendőrök ezen a napon, illetve az azt követő napokban és években, ami a későbbiekben az apartheid kormányt sújtó szigorú nemzetközi szankciókhoz vezetett. SOWETO a felszabadításért vívott küzdelem és a béke két ikonikus figurájának otthona, volt elnökünknek, Nelson Mandelának, illetve Tutu érseknek, az Igazság és Megbékélés Bizottsága elnökének, akik mindketten elnyerték a Nobel-békedíjat. Házaik ugyanabban az utcában találhatók. Ez a település ad otthont a kétszeres Grammy győztes gospel kórusnak, a SOWETO Gospel Kórusnak is. SOWETO-ban található az ország nemzeti örökségének több helyszíne, amelyek nemzetünk történetét idézik fel. Az Apartheid múzeum csupán néhány kilométerre található SOWETO-tól. A township ad otthont továbbá az ország két legnagyobb futballcsapatának, az Orlando Pirates és a Kaizer Chiefs kluboknak, melyeknek meccsei az egész országot megrengető hangulatot teremtenek, és amelyek a világ néhány kiemelkedő nemzetközi labdarúgóját nevelték ki. SOWETO township az afrikai konyhát képviselő étteremről, a Wandiesról is ismert. Vezetett túrákon lehet megismerni SOWETO-t: nem szabad kihagyni! Dél-Afrikában nincs egyetlen unalmas perc sem, mert mindezeket a kultúrákat egy időben és együtt tapasztalhatjuk meg.

- Mi jellemzi Dél-Afrika gazdagságát?

- Gazdag, sokszínű kultúránkon túl, az emberi jogok és emberi méltóság, egyenlőség és igazságosság értékeit valljuk magunkénak. Érdemes megemlíteni, hogy az újonnan megválasztott parlamentben Dél-Afrika történetének egyik jelentős eredményeként a nők aránya 50% (a kormányzó párt listáján és a második ellenzéki pártban 54%). Dé-Afrikát ma az egész világban csak Ruanda és Svédország előzi meg a nők parlamenti képviselete tekintetében, hiszen a parlamenti képviselők mintegy fele nő. Dél-Afrika a földrész gazdaságilag legfejlettebb országainak egyike. Ásványi anyagokban a leggazdagabb ország a miénk: hatalmas gyémánt, arany, platina, mangán, krómérc, szén és vanádium tartalékkal rendelkezünk. Az arany az exportbevételek legfőbb forrása. A világon a leggyorsabban ebben az országban válnak nyereségessé a külföldi tőkebefektetések.

- A világméretű gazdasági válság érinti Önöket?

- Nagyon szerencsések vagyunk, mivel az elmúlt évek során kormányunk nagyon jó gazdasági és pénzügyi politikát folytatott, és a pénzügyi szektor is szigorú ellenőrzés alatt áll. A pénzügyi szektor törvényei megakadályozták, hogy a bankok túlzott kölcsönöket folyósítsanak, ezzel mind a bankokat, mind a fogyasztókat védték. Ezeknek az intézkedéseknek és szabályoknak az eredménye, hogy az állami költségvetésben többletünk keletkezett. Amikor jött a válság, mindennek nagy szerepe volt a gazdaság megóvásában. Amikor azonban a pénzügyi válság világméretű gazdasági válsággá duzzadt, elkezdtük megérezni a hatásait, mivel globális szinten folytatunk kereskedelmi tevékenységeket, és legfőbb gazdasági szektoraink közül kettő (2) esetében az exportnak van fő szerepe: ezek a bányászat és a termelőipar. A platina és arany kereskedelme visszaesett, ezért több bánya kénytelen volt működését csökkenteni. Az emberek elvesztik az állásaikat. A termelőipar, ahová többek között az autóipar és a textilipar sorolható, szintén megérezte a válságot, mert a nemzetközi kereslet ezekre a termékekre is visszaesett. A cégeknek kevesebb bevételük van, amit úgy próbálnak kompenzálni, hogy a dolgozókkal csak rövid idejű szerződéseket kötnek, illetve heti négy napon foglalkoztatják őket. A visszaesést ellensúlyozza, hogy a 2010-es világbajnokság miatt a kormány nagy infrastrukturális fejlesztésbe kezdett. Miközben az emberek más szektorokban elveszítik az állásaikat, az építőipar munkahelyeket teremt ezeknél a projekteknél. A 2010-es projektekhez kapcsolódóan arra számítunk, hogy további munkahelyek jönnek létre, és a gazdaság is növekedni fog, azonban azt is látjuk, hogy nehéz idők állnak előttünk a vihar elvonulásáig. A 2010-es projektek önmagukban nem jelentenek azonnali és teljes megoldást a gazdasági válságra, hiszen itt globális válságról van szó. Azonban ez a gazdasági válság alkalmat kínál az országnak, hogy felgyorsítson olyan területeket, mint a vidékfejlesztés, és maximálisan kihasználja a nyersanyagok nyújtotta előnyöket néhány iparágban, hazai szinten.

- Gondolom nagy öröm, hogy Dél-Afrika ad otthont a 2010-es Labdarugó Világbajnokságnak. Hol tartanak az előkészületek?

- Valóban nagy öröm és megtiszteltetés számunkra, hogy a 2010-es labdarúgó-világbajnokság megrendezésének jogát a Dél-Afrikai Köztársaság kapta meg, így 2009 és 2010 júniusában nálunk lesznek a világ legjobb futballistái minden kontinensről. A meccsek tíz különböző stadionban kerülnek megrendezésre, a következő helyszíneken: Pretoria, Johannesburg, Durban, Port Elizabeth, Polokwane, Bloemfontein, Rustenburg, Mpumalanga. A meghatározott program szerint a stadionok átadása a 2009 októbere és 2010 januárja közötti időszakban történik meg. Négy stadion már készen áll a Konföderációs Kupára, és a jegyek árusítása is már folyamatban van. Az előkészületek mindenhol tervszerűen haladnak. Jelenleg a Konföderációs Kupa mérkőzéseire összpontosítunk. Az online jegyfoglaláson kívül a jegyirodákban is megkezdték a Konföderációs Kupa jegyeinek árusítását Dél-Afrikában. Ez a torna számít a világbajnokság főpróbájának, és az itt aratott siker nagy hatással lesz a VB-re is. Ahogy korábban már említettem, a stadionok mellett a kormány nagyon sok pénzt fektetett be az infrastrukturális fejlesztésekbe is. A pénz nagy részét az utak építésére és javítására, valamint a telekommunkációs infrastruktúra fejlesztésére, a közlekedés fellendítésére és a repülőterek korszerűsítésére fordították. Új szenzáció a most épülő gyorsvasútvonal, ami a fő repülőtérről indul majd. A hotelekről szólva, nem csupán az új szállodákra helyezném a hangsúlyt, hanem a meglévő szállodák fejlesztésére is, amelyek mindig is vendégszeretetünk részét képezték. A kormány tovább folytatja a biztonsági intézkedések foganatosítását, amelyek a mérkőzések biztonságát és zavartalanságát hivatottak szavatolni, amihez hozzátartoznak a bombatámadások, túszejtések, zavargások és bűntények szimulálásával lefolytatott gyakorlatok is. Ami a turistákat illeti, 500000 és 1 millió közötti látogatóra számítunk, és ez a szám 2010-re és azt követően 10 millióra emelkedhet. Ebbe nemcsak azokat számoljuk bele, akik kifejezetten a futball miatt utaznak hazánkba, hanem azokat a turistákat is, akik a természet, a szelídségünk és a gyönyörű országunk kedvéért jönnek el hozzánk. Ezen kívül a rendezvény Afrika Kupa is, és ezért szorosan együttműködünk más afrikai országokkal a világbajnokság sikere érdekében. Biztos vagyok benne, hogy nagyon izgalmas rendezvénynek fogunk otthont adni!

- Milyen a sportélet az országban? Ön is sportol?

- Én nem sportolok, eltekintve attól, hogy otthon néha eljárok futni. De szeretem nézni a teniszmeccseket, a nagy futball- és rögbicsapatok mérkőzéseit otthon, Dél-Afrikában. Itt is megtekintem a magyar válogatott selejtező meccseit a 2010-es világbajnokságra készülve, illetve a mi válogatottunk mérkőzéseit. Együttműködünk a Magyar Labdarúgó Szövetséggel, és a magyaroknak fogunk szurkolni az utolsó selejtező mérkőzésükig. Ez is erősíti a két ország kulturális kapcsolatát, hiszen a sport összeköt! Dél-Afrika aktív sportéletet él! A sporton keresztül a különböző nemzetek, etnikai csoportok és kultúrák képviselői jönnek össze, és élvezik az életet. Külön focinyelvünk alakult ki, olyan szavakkal, mint a shibobo, laaaduuma vagy a vuvuzela! Vagy éppen ’braai’-t fogyasztunk ’pap’-pal (barbecue zabkásával) rögbimeccs alkalmával. És kiabálunk, énekelünk, nevetünk, táncolunk! Minden sportdrukker, legyenek feketék, fehérek, színes bőrűek vagy kínaiak, értik ezt a kultúrát. Hiányzik is!

- Dél-Afrikának mióta van kapcsolata Magyarországgal?

- A két ország között erős és egészséges a kapcsolat. Diplomáciai kapcsolatunk a 1990-es évek elején alakult ki. A 90-es évek végén akkori elnökünk, Nelson Mandela látogatott Magyarországra.

- Hogyan fejlődik a gazdasági együttműködésünk? Vannak Dél-Afrikai cégek Magyarországon?

- Országaink között erős a gazdasági kapcsolat. Dél-Afrika telekommunikációs és elektronikai eszközei közül sokat Magyarországról importálja. Ide tartoznak a mobiltelefonok. Jelentős mértékű a kereskedelem e területen. Vannak azután olyan dél-afrikai termékek, amelyeket a magyarok importálnak, ilyenek az autóalkatrészek, bőr és az utóbbi időben sokfelé találkozhatunk dél-afrikai borokkal és gyümölcsökkel is. Reméljük, hogy ez a kapcsolat évről-évre szorosabb lehet. A dél-afrikai cégek közül Magyarországon jelen van az SAB Miller, egy sörgyár (amely a Dreherrel is együtt dolgozik), a Mondi Business Paper, az Intertoll. Szeretnénk arra ösztönözni még több dél-afrikai vállalkozót, hogy Magyarországra jöjjenek. Még nincsenek végleges terveink, jelenleg a helyzet tanulmányozásával foglalkozom, és a folyamatban lévő, izgalmas projekteket kísérem figyelemmel a globális gazdasági válság közepette.

- Melyek a nagykövetség céljai? Mit erősítenének?

- Az oktatás és a kultúra fő prioritásaink közé tartoznak. Könnyedebb témára váltva, az egyik termék, amely népszerűségnek örvendhetne Dél-Afrikában , az ízletes magyar sütemények, hiszen azt mindenki megengedhetné magának. Én imádom! Vidékfejlesztési projektekkel is komolyan foglalkozunk, amelyek kiemelt területet jelentenek az új dél-afrikai kormány számára. A leghatásosabb a mezőgazdaság terén a tudáscsere, egyetemi és közösségi szinteken egyaránt. Vannak olyan területei a magyar kultúrának, amelyek nem olyan gazdagok Dél-Afrikában, ilyen az operazene és az operaházi élet. Bár van néhány színházunk, szeretnénk megtanulni Magyarországtól, hogyan keltsük fel a fiatalabb generációk érdeklődését, hiszen belőlük lehetne a színházak társulata és közönsége. Ami az oktatást illeti, a fő hangsúly a mezőgazdaság tudományán, a tudomány és technológia, illetve a művészet és kultúra területén van. Máris szoros a kapcsolat a két ország között a tudomány és technológia vonatkozásában, de szeretnék elérni, hogy a lehető legtöbb tudást tudjuk megosztani egymással egyetemi és főiskolai szinten, például diákcsereprogramok révén. Ösztönzőleg hat ránk továbbá Magyarország tudása és elhivatottsága az éghajlatváltozással és az általános környezetvédelmi kérdésekkel kapcsolatban.

- Mely országokban járt már diplomataként?

- Ez az első diplomáciai megbízatásom. Mandátumom 2012-ben fog lejárni. Ideérkezésem előtt nem sokat tudtam Magyarországról, csak annyit, hogy egyike a közép-európai országoknak, amely az egykori Szovjetunió része volt, és gyönyörű fővárosát, Budapestet a Duna osztja két részre, Budára és Pestre, valamint több Nobel-díjassal is büszkélkedhet. De amint kineveztek (kb. 9 hónappal az ideutazásom előtt), elkezdtem olvasni Magyarországról. Megkerestem az elődömet is, aki akkoriban volt Dél-Afrika magyarországi nagykövete és aki ma Chilében dolgozik, és Magyarország akkori dél-afrikai nagykövetét is. Volt egy magyar nyelvtanárom. Sokat megtudtam a magyar kultúráról, az ország szépségéről, a politikai helyzetről és a gazdaságról. Amikor megérkeztem, nem ért nagy meglepetés, mégis izgalmas élmény volt. Általában van egy saját elképzelésünk az országról az olvasottak, hallottak alapján, de amikor földet érünk, akkor döbbenünk rá, hogy tényleg olyan-e az ország, vagy sem. Az én esetemben a a valóság megfelelt a várakozásaimnak, azzal a kivétellel, hogy néhány útikönyvben alulbecsülték az ország szépségét.

- Hogyan lett nagykövet?

- Ez egy személyes felfedezés volt. Diákkoromban a barátaimnak a szülei politikusok, illetve diplomaták voltak és nagyon érdekelt, amivel foglalkoztak. Jogot tanultam, vállalati jogra szakosodtam, de a későbbiekben a biztonsági kérdésekkel kezdtem mélyebben foglalkozni. Sokat megtudtam a nemzetközi törvényekről, a nemzetvédelemről, a nemzetközi biztonságról, békéről, stabilitásról. Úgy éreztem, ez az a terület, amelyhez én is szeretnék hozzájárulni, hiszen az országunk biztonsága nélkül a világ stabilitását, békéjét sem lehet megvalósítani és megőrizni.

- Honnan származik? Mit szólt a család? Támogatták a pályaválasztását? A családjával tartózkodik itt?

- A régi Északi Tartományból, Limpopóból származom, amely Mozambikkal és Zimbabwével határos. Öt gyermek közül én vagyok a legfiatalabb. Négy testvérem a kormány megbízásában dolgozik különböző tisztségekben, így a családom megértette pályaválasztásomat. Év közben ritkán találkozunk. Mindenki más városban dolgozik, én pedig most külföldön vagyok, de karácsonykor – amely a családunkban igazi szertartás – mindenkinek kötelező hazamennie édesanyámhoz Limpopóba, távol a városi élettől. Magyarországra a lányommal érkeztem, aki az egyik magyarországi orvosi egyetemen fogja tanulmányait folytatni.

- Szabadidejében mivel foglalkozik?

- Otthon, Dél-Afrikában szenvedélyeim a szafari túrák a vadonban és a hosszú utazások autóval a tengerpart mentén vagy vidéken. Amikor Fokvárosban autózom, ahol csak a hatalmas óceánt és az Asztal-hegyet látni, minden alkalommal lenyűgöz a panoráma. Ehhez hasonló élmény, amikor a Duna mentén vezetek. Jó érzés itt autózni a folyó csodás látványa és Budapest szépsége miatt. Nagy rajongója vagyok a nigériai filmeknek (Magyarországra is eljutnak), mindig van egy könyv, amit olvashatok, beleértve a népszerű, ’könnyű’ magazinokat is. A magyar színházak látogatása lassan rendszeres csemegémmé válik, és persze időről-időre adódik valamilyen sportesemény, amit végig lehet izgulni.

Szabados Julianna