FŐVÁROSI GÁZMŰVEK

A környezettudatos szolgáltató

A nemzetközi trendek azt mutatják, egyre több cég számára fontos, hogy felelős vállalatként jelenjenek meg a piacon. E cégek kifejezetten előnyben részesítik a környezettudatos magatartást, amely a klímaváltozás negatív hatásait is csökkentené. A Fővárosi Gázművek ezekben a projektekben élenjáró szerepet vállalt. Beszélgető partnerem dr. Bakonyi Tibor vezérigazgató, aki szerint a tiszta, jól szabályozható és energiatakarékosan alkalmazható földgázüzemű autók számát is növelni kellene a környezetszennyező benzin, illetve dízelüzemű autók helyett.

- Mozgalmas volt az Önök szempontjából a 2008-as év? Bemutatná a fontosabb eseményeket?

- A piaci liberalizációs folyamatok megkövetelik, hogy versenyképességünk érdekében a legeredményesebb szervezeti formában működtessük a FŐGÁZ cégcsoport alá tartozó gazdasági társaságokat. Ennek érdekében döntöttünk 2008. év véggén a FŐGÁZ Gázkereskedelmi Kft. anyacégbe történő beolvasztásáról. A kereskedelmi tevékenység integrálásával célunk az volt, hogy egy modern, szabadpiaci igényeknek megfelelő, hatékonyan működő kereskedelmi szervezet jöjjön létre, erős nagyvállalati háttérrel. Fontos esemény volt az is, hogy 2008-ban többségi tulajdont szereztünk a gázipar méréstechnikai szegmensében meghatározó szerepet betöltő FLOGISTON Kft.-ben. A részesedés megszerzésével távlati célunk a Kft. jövedelmezőségének fokozása mellett az, hogy az említett piaci szegmensben meghatározó szerepet játsszunk. A hagyományaink köteleznek. Fennállásunk több mint 150 évében a biztonságos és színvonalas földgáz-szolgáltatás a célunk, és e törekvésünk sikerét számos elismerés is alátámasztja.

A minőségirányítási rendszerek mind magasabb szintű működtetését tudatos stratégiai fejlesztési célként kezeljük, ennek eredményeként - büszként mondhatom - minden eddigi audit során a cégcsoport rendszereit példaértékűnek minősítették.

- Milyen új kihívások elé néznek, mi a stratégiájuk?

- A 2009. év feladatait döntően az új vállalati stratégiánkból következő irányvonalak határozzák meg az elmúlt évben elfogadott, szintén új gáztörvény (GET) szabályozásai mellett. Az új törvény jelentős mértékben érinti a Fővárosi Gázművek Zrt. üzleti működését is. Az elfogadott jogszabály rendelkezései elsősorban a kereskedelemi tevékenység fejlesztésének erősödését eredményezik. Társaságunk a teljes piacnyitást egy olyan lehetőségként értékeli, amely ügyfélkörének bővítése mellett, alkalmat ad a fogyasztói számára testreszabott, versenyképes szolgáltatások nyújtására is.

- Milyen új eszközökkel, szolgáltatásokkal igyekszik a fogyasztók igényeihez alkalmazkodni a Fővárosi Gázművek? Miben változott az ügyfélszolgálati munka?

- Piaci kihívásokra, a liberalizációra felkészülve, az elmúlt évek során kiemelt figyelmet fordítottunk ügyfélkapcsolati tevékenységeink folyamatos fejlesztésére, többek között új számlaformátum bevezetésével, elszámolási rendszerünk átalakításával, a gázmérők háztartási ügyfeleknél évente egyszer történő leolvasásával kényelmesebbé és rugalmasabbá tettük az ügyintézést. Az elmúl években folyamatosan fejlesztettük telefonos, valamint internetes ügyfélkapcsolati csatornáinkat is, az ez irányú növekvő ügyféligények kielégítésére. Utóbbi évek eredményeként említhető, hogy a főváros területén immár hat korszerű ügyfélszolgálati irodában állunk ügyfeleink rendelkezésére. Január 1-jétől telefonon és interneten keresztül is biztosítjuk az ügyfélszolgálatainkra történő előzetes időpontfoglalás lehetőségét, így ügyfeleink kényelmesen, sorban állás nélkül intézhetik ügyeiket, a hét egy napján pedig hosszított nyitvatartási renddel fogadjuk fogyasztóinkat.

- Úgy tudjuk, februártól Gázőrzők néven új szolgáltatást indítottak. Mi a szolgáltatás lényege? Kinek ajánlják? Milyen előnyei származnak azoknak, akik igénybe veszik?

- A februárban bevezetett Gázőrök szolgáltatásunk egy havidíjas karbantartási szolgáltatás, amely a gázkészülékek szakképzett szerelők által végzett éves egyszeri állapotfelmérését, tisztítását és karbantartását tartalmazza. A szolgáltatást a Fővárosi Gázművek Zrt. gázmérővel és budapesti fogyasztási hellyel rendelkező háztartási ügyfelei vehetik igénybe. Aki megrendeli az új szolgáltatást, többé nem kell észben tartania gázkészüléke karbantartásának esedékességét, és megbízható szakembert sem kell keresgélnie, mert ezt mi biztosítjuk. A munkát elvégző szerelők a gázkészülékek képzett szakértői, akik közül az ügyfél által megadott gázkészülék típusok alapján választjuk ki a karbantartáshoz legmegfelelőbb specialistát. Így a készülékre még esetleg érvényben levő gyári jótállás sem kerül veszélybe, a karbantartás minőségére pedig a FŐGÁZ szakértelme, előzetes kiválasztása, szakvizsgája a garancia. A szerelők telefonon előre egyeztetett időpontban keresik fel az ügyfeleket.

- Mi jellemzi a hazai gázfogyasztási szokásokat? A fűtéskorszerűsítésben várhatók további lépések együttműködve a kerületekkel?

- 2009-re átalakítottuk az önkormányzatokon keresztül a lakosság felé irányuló támogatási programunkat. Az új karbantartási támogatási rendszer több ezer család otthonát teheti biztonságosabbá és egyben segítséget nyújthat számukra az energiafelhasználásból eredő kiadásaik csökkentéséhez. Terveink szerint, mintegy évi 20 millió Ft támogatási összeg kihelyezésével, közel 3000 rászoruló család otthona válhat biztonságosabbá ily módon. Az elmúlt évek földgáz-fogyasztási adatainak elemzése azt mutatta, hogy a budapesti háztartási fogyasztók körében az utóbbi két évben 7-8 százalékos földgáz-fogyasztáscsökkentés tapasztalható. A FŐGÁZ a jövőben is támogatni kívánja háztartási fogyasztói tudatos és takarékos energiafelhasználását, egy olyan egyszerű és minimális ráfordítással megvalósítható megoldás felajánlásával, ami számukra a komfortérzet csökkenése nélkül, mintegy 5-6 százalékos megtakarítást eredményezhet. A megfelelő és folyamatos készülék karbantartás elvégeztetésével ugyanis az említett mértékű megtakarítás megvalósítható, és egyben a földgázt felhasználó otthonok biztonságosabbá is tehetők.

- Évek óta hallani a környezetvédelem szempontjából is fontos gázüzemű autókról. Nőtt az érdeklődés irántuk? Van támogatottsága?

- A földgáz tiszta, jól szabályozható és energiatakarékosan alkalmazható energiahordozó, melynek kedvező tulajdonságai és előnyei számos felhasználási lehetőséget biztosítanak. A CNG, vagy más néven sűrített földgáz hajtás költségkímélőbb és környezetbarát alternatívája a benzin- illetve dízelüzemű működésnek. A benzinüzemmel összehasonlítva például nagyságrendekkel kisebb a károsanyag-kibocsátása. A CNG üzemű autók népszerűsítését és elterjesztését a társaság környezettudatos stratégiájának keretében tűzte zászlajára. A tulajdonunkban lévő két ilyen meghajtású gépjármű "A jövő környezetbarát közlekedési eszközei" című kiállításon szeptemberben, sikerrel mutatkozott be a nagyközönség számára. Folyamatosan gyűjtjük a gépjárművek üzemeltetési tapasztalatait, melyeket a 2009 második felében létesítendő közforgalmú töltőállomások nyitásánál szeretnénk felhasználni. Eddig elért sikereinknek tudható be, hogy több partnercégünk komoly érdeklődését fejezte ki CNG üzemeltetésű gépjármű flotta kialakításában. A nagyközönség hamarosan ismét találkozhat CNG autóinkkal a március 13-14-15-én megrendezésre kerülő Greenexpo kiállításon, melynek fő témája az ökoautózás.

- A Fővárosi Gázművek Zrt. egyike azon vállalatoknak, amelyek kiemelt figyelmet fordítanak CSR (Corporate Socialm Responsibility) tevékenységükre. Hallhatnánk a társadalmi felelősségvállalási munka részleteiről? Hogyan támogatják a hátrányos helyzetben lévőket, a kulturális, egészségügyi, sport területeket...?

- Fontosnak tartjuk, hogy a környezet, amelyben élünk, nem csak a szolgáltatási területünkön élő érintettek, hanem mindannyiunk számára hosszú távon is élhető legyen. Ennek megfelelően alakítottuk ki társadalmi felelősségvállalási tevékenységünk (CSR) irányvonalait is. A szociális problémák iránti érzékenység, a kultúra iránti elkötelezettség, valamint a környezettel szembeni felelősségtudat képezi az e területen végzett tevékenységünk három meghatározó alappillérét. Fővárosi Gázművek Zrt. már hagyományosnak nevezhető támogatásának köszönhetően a Főváros legnagyobb ágyszámú, legszélesebb szakmai profilú gyermek gyógyintézetének ápoltjai még jobb körülmények között gyógyulhatnak a Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztésért Alapítványnak átnyújtott 5 millió forintos adomány eredményeként. Az idei adomány összegét modern berendezések beszerzésére fordítják az Alapítvány munkatársai. Társadalmi felelősségvállalási tevékenységünk (CSR) elismeréseként legnagyobb hazai vállalatok Elszámoltathatósági rangsorában (Accountability Rating Hungary - ARH) a tavalyi 23. helyről 2008-ban a 17-re sorolták cégünket.

 

(Szabados)