VÁLLJUNK SPORTOLÓ NEMZETTÉ

FŐGÁZ - a Magyar Olimpiai Csapat Arany fokozatú támogatója

Dr. Schmitt Pál a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke és Dr. Bakonyi Tibor a Fővárosi Gázművek Zrt. vezérigazgatója több neves és ismert olimpikon jelenlétében támogatói szerződést írtak alá, melynek értelmében a FŐGÁZ Zrt. a Magyar Olimpiai Csapat és a Magyar Olimpiai Bizottság Arany fokozatú támogatójává, valamint a Magyar Olimpiai Bizottság környezetvédelmi programjának és a MOB Olimpikon Életút Programjának kiemelt támogatójává vált.

 

Koncz László, vezérigazgató-helyettes - dr. Bakonyi Tibor, vezérigazgató - dr. Schmitt Pál, köztársasági elnök

Az aláírási ceremónia során megtudtuk, hogy a Fővárosi Gázművek Zrt. jelentős anyagi erőforrás nyújtásával kívánja támogatni a Magyar Olimpiai Csapat felkészülését a Londoni Nyári Olimpiai Játékokra, továbbá a Magyar Olimpiai Bizottság munkáját, ezen belül a MOB Olimpikon Életút Programját, az olimpiára készülő sportolók felsőfokú tanulmányainak végzését. A 154 éves gázművek mindig segítette a dolgozók rendszeres mozgását, a sport és a sportolás elkötelezett támogatója. Jelenleg is számos sportágban saját sportegyesületük van. - Büszkén mondhatom, hogy közel félszáz “Főgázos” - olimpikon, válogatott sportoló és magyar bajnok, például Hidegkuti Nándor labdarúgó, Körmöczi Zsuzsa teniszező - szerzett már sikereket a hazai sportmozgalomnak. A most aláírt együttműködés értelmében, a fiatal olimpikonok karrierjének és civil életre történő felkészülésének összehangolását és a minél sikeresebb olimpiai szereplést kívánjuk kiemelten támogatni – mondta a vezérigazgató. Majd kitért arra, hogy a környezetvédelem és a környezettudatos magatartás hagyományos része a Főgáz társadalmi felelősségvállalásának. A vállalat számos környezetkímélő technológia elterjesztésén munkálkodik - mint például a CNG, a földgáz üzemű gépjármű -, ezért a MOB környezetvédelmi programjának is kiemelt támogatója kívánnak lenni.

Schmitt Pál beszédében értékelte a vállalat sport iránti elkötelezettségét és kiemelte: “nem lehet olyan nehéz az ország helyzete, hogy ne támogassuk a fiatalok sportolását.”

A sportolók nevében Kovács Kokó István olimpiai bajnok ökölvívó, a MOB sportolói bizottságának vezetője mondott köszönetet a támogatásért.

DR. SCHMITT PÁL

- A Parlamentben megszavazták a sporttámogatási törvényt. Mi ennek a jelentősége?

- Ha az üzleti, a versenyszféra támogatni akarja az úgynevezett látványsportokat, például a labdarúgást, a vízilabdát, a kézilabdát … azt kedvezőbb feltételek között tehesse meg. Ezzel kapcsolatban Adó és ÁFA kedvezményeket fogadtunk el. Az állam válláról levettünk egy jelentős terhet és a felszabadult forrást, egyéni sportokra fordíthatja.

- Köztársasági elnökként hogyan tudja majd támogatni a sportot?

- A Magyar Olimpiai Bizottság elnökeként benne voltam napi ügyekben és gyakorlati kérdésekkel is foglalkoztam, most Köztársasági elnökként ez inkább szimbolikus lesz. Azzal hívom fel a figyelmet a sport szépségére, fontosságára, hogy sok sporteseményen ott leszek. A megjelenésemmel hozzájárulok az esemény rangjához és remélem, ezt jó néven veszik a sportolók és a szurkolók is.

- Ön kétszeres olimpiai és világbajnok volt. Tud időt szakítani ma is a sportolásra?

- Úszok rendszeresen, van némi súlyemelés, kerékpározás és szaunázni is járok. Szeretek sportosan kinézni, karban tartom magam.

DR. BAKONYI TIBOR

- A Magyar Olimpiai Csapat Arany fokozatú támogatója a FŐGÁZ. Mi motiválta Önöket? Mi volt a támogatás célja?

- Megtiszteltetés számunkra, hogy támogathatjuk a Magyar Olimpiai Csapatot. Mint magyar többségi tulajdonú cég, szeretnénk a kommunikációinkban, a reklámjainkban megjelentetni, hogy a magyar olimpiai mozgalom, a magyar olimpikonok példaképek a mai fiatal generációknak. És azt is szeretnénk, hogy Magyarországon is mind többen felismerjék az élethosszig tartó mozgás szépségét, örömét.

- Önnek számos végzettsége, diplomája között ott van a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karán szerzett (2004-ben) doktori fokozata. Mit ad a sport az embernek? Milyen területen lehet hasznosítani az ott szerzett tudást?

- Tanítok a Zsigmond Király Főiskolán, illetve alkalomszerűen a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kara doktori iskoláján, ahol többek között arról is tartok előadást, mit ad a sport az embernek: egészséget, rekreációt, boldogulást, fegyelmet, kitartást, önkontrollt, minden olyan dolgot, ami teljesebbé teheti az életet, a mindennapjainkat, a kapcsolatainkat. A sport megtanít arra, hogyan kell küzdeni, közösségben alkalmazkodni, egymás hibáit kijavítani, hogyan lehet valaki szolidáris, hogyan kell méltányosan bánni a legyőzött ellenféllel, vagy hogyan kell elismerni, ha valaki jobb nálunk. Engedje meg, hogy átalakítsam a régi mondást: aki a sportot szereti, rossz ember nem lehet! Rengeteg öröm és rengeteg szenvedés, küzdelem van a sportban. De a példaképek fontosak, amelyek azok a sportolók lehetnek, akik dicsőséget hoznak az országnak. Jó lenne, ha sportoló nemzetté válnánk, szokta mondani Földesiné, Szabó Gyöngyi professzor asszony. Ön azt tudta, hogy a sport az egyetlen olyan terület, melyben Magyarország benne van a világ első tizenöt országában? Ezt a helyezést el kellene érni a gazdaság, a kultúra, a társadalom más területein is. Ha a kormány komolyan gondolja, hogy a sport stratégiai húzó ágazat és áldoz is rá, akkor az, mindenkinek jó lesz. Amikor lehetőségem volt a sporttért tenni - ami egy-egy területnek sokszor a túlélést jelentette – mindig megtettem. A 2004-ben a doktori értekezésemben ezeket a gondolatokat fejtettem ki tudományosan. “Civil állam, politikus állam” címmel. Egy irodalmibb változata könyv formájában is megjelent. Sportszociológiából kötelező olvasmányként szerepel a TF mesterképzésében.

- Ön sportember és jelenleg is sportol, kézilabdázik. Vannak újabb trófeák a Szenior Bajnokságban?

- A Szenior Bajnokságban idén a Budapest néven játszó csapatunk lett az Európa Bajnok. Ez a sportprogram azért is fontos, mert felnőtt fejjel, ötven év felett is megtapasztaljuk a siker örömét. És az is jó, hogy összejövünk és van miről beszélnünk. Különböző társadalmi helyzetből érkezve, elfogadjuk és segítjük egymást.

- Sportol más is a családban? Kinek adta át a stafétabotot?

- A fiam hosszú ideig futballozott. Jelenleg hetente többször jár kondíció megőrző küzdő sportokra. A lányom 7 éves korától kézilabdázik. Mindkét gyerek úgy szocializálódott - az édesanyjuktól is azt látták -, hogy mozogni, sportolni kell, a testet karban kell tartani és megvan bennük erre az igény. Jobban szeretik a sportot űzni, mint nézni.

- Említette, hogy a Fővárosi Gázművek mindig támogatta a sportolókat, a sportot. Mondana néhány példát?

- Kitüntetett figyelmet szentelt a cég mindig is az egészséges életmód, a szabadidős- és a versenysport támogatásának. Talán kevesen tudják, hogy közel 90 éve, pontosan 1921-ben labdarúgó, vívó, tenisz, céllövő, evezős és sporthorgász szakosztályokkal alakult meg a Budapest Székesfőváros Gázműveinek Sport és Önképzőköre. Labdarúgópálya épült Óbudán. A labdarúgók 1939-40-es szezonban Magyar Kupa elődöntőt játszottak, a Fradi ütötte el a csapatot a döntőbe jutástól. A céllövők 11 Magyar bajnokságot szereztek.

És egy érdekesség, magam is most tudtam meg - arra is jók ezek a sajtótájékoztatók, hogy ilyen ritkaságokra is fényt derítenek -, Kovács Kokó István is itt kezdett nálunk sportolni, kézilabdázott Kökény Beával együtt, aki végül kézilabdás lett.

FŐVÁROSI GÁZMŰVEK SPORTOLÓI

Olimpikonok, válogatottak

Keserű II. Alajos - 1932. Los Angeles, olimpiai bajnok vízilabda válogatott tagja

Sir József dr. - 1934. Torino EB dobogósa, főiskolai olimpiai síkfutó bajnok

Szekrényessy Piroska - 1936. Garmisch-Partenkirchen, téli olimpia, műkorcsolya páros 4. hely

Dombi Ede - 1939 Luzern VB győztes csapat tagja automata-pisztoly

Zsák Károly - 1912, 1924 olimpiákon válogatott futball kapus

Füzi Gábor - 1941. Köln, magyar futball válogatott tagja

Hidegkúti Nándor - 1952. olimpiai futball válogatott tagja, az Aranycsapat tagja gázóra leolvasó volt, ami akkoriban egy bizalmi állás volt!

Körmöczi Zsuzsa - minden idők legnagyobb magyar teniszezője

Vad Dezső - Gázláng újság főszerkesztője, wimbledoni ifjúsági tenisztorna döntőse

Tornyosi Lajos - 1980. világbajnoki ezüstérmes tekéző, 37-szeres válogatott

Tornyosi István - ifjúsági világbajnok, teke

Magyar bajnokok

Semlyédi Ferenc - sokszoros magyar úszóbajnok

Topoczer András - többszörös kerékpárbajnok

Molnár Ferenc - többszörös kerékpárbajnok

Wermann László - mezei futóbajnok

Pudányi Pál - magyar főiskolai bajnokságok győztese (pisztoly)

Subics Lajos - NB I-es futball játékos

Zalár Andor - NB I-es futball játékos

Szabó László - 8-szoros magyar tekebajnok, ma is aktív játékos

Ma is vannak hírességek

Kenyeres József, a női kézilabdacsapat vezető edzője

Mészöly Kálmán a labdarúgók edzője

Kovács Bianka, kézilabda IB

Büszkék a női kézilabdacsapatra, amely az I. osztály legfiatalabb csapata

A FŐGÁZ az elmúlt három évben jelentős összeggel támogatott olyan sportágakat, mint a vízilabda, jégkorong, öttusa, triatlon, tenisz, sakk, birkózás, futball, ritmikus sportgimnasztika, korcsolya, karate …

(Szabados)