SPORT KRÓNIKA

Borkai Zsolt a MOB új elnöke - Schmitt Pál tiszteletbeli elnökként marad az olimpiai családban

Borkai Zsolt lett a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke. A MOB tisztújító közgyűlésén az 1988-ban olimpiai bajnoki címet szerzett tornász volt az egyetlen jelölt. A megjelent 147 MOB-tag közül 141-en szavaztak igennel, így Borkai Zsolt lett a Magyar Olimpiai Bizottság 15. elnöke, dr. Schmitt Pál utódja. A választás után Borkai Zsolt beszédében az összefogás fontosságát hangsúlyozta. “Nem vagyok könnyű helyzetben, mert olyan elődöm volt, aki kiváló munkát végzett és mindig a sport egységességére törekedett. A Magyar Olimpiai Bizottság elnökeként én is mindent megteszek azért, hogy az olimpiai mozgalom tovább éljen és a gyerekeinket ennek szellemében neveljük.” – mondta az újdonsült elnök. A megüresedett alelnöki poszt betöltéséről a 2011-es év első közgyűlésén döntenek. A küldöttek egyhangú szavazással megválasztották a MOB tiszteletbeli elnökének dr. Schmitt Pál köztársasági elnököt, aki 1989 óta volt a Magyar Olimpiai Bizottság első embere. Dr. Gémesi György, a Nemzeti Sportszövetség (NSSZ) elnöke gratulált Borkai Zsoltnak és az NSSZ nevében együttműködéséről biztosította a MOB új vezetőjét. “Eddig is jó kapcsolatot ápoltunk a Magyar Olimpiai Bizottsággal és bízom abban, hogy a jövőben is jó együttműködés lesz a két szervezet között” – nyilatkozta Gémesi.

A Magyar Olimpiai Bizottság korábbi elnökei:

1895-1904 Berzeviczy Albert dr., 1904-1905 Széchenyi Imre dr., 1905 -1908 Teleky Sándor gróf, 1908 -1928 Andrássy Géza gróf, 1928 -1941 Muzsa Gyula, 1941 -1944 Prém Lóránd dr., 1946 -1948 Jámbor Alajos, 1948 -1950 Sebes Gusztáv, 1950 -1964 Hegyi Gyula, 1964 -1969 Egri Gyula, 1969 -1979 Beckl Sándor dr., 1979 -1987 Buda István, 1987 -1989 Deák Gábor, 1989-2010 Schmitt Pál dr., 2010- Borkai Zsolt

Két arany, 3 ezüst és 4 bronz a kick-boksz karate Eb-n

Kilenc érmet, közte két aranyat szereztek a magyarok a kick-boksz karatésok bakui Európa-bajnokságán. Női 60 kg-ban Wágner Vivien lett a kontinens legjobbja, míg a veterán kategóriában, light-contact 79 kg-ban Koszogovits Mihály a sportág honi történetének első veterán Európa-bajnoki címét nyerte. A női 50 kg-ban Krempf Réka, 55 kg-ban pedig Molnár Mónika a dobogó második fokára léphetett fel. K-1 48 kg-ban Urbán Anett sérülés miatt nem tudott kiállni a döntőre, így ő is ezüstérmesként végzett. Bronzérmeseink Kovács Ádám 57 kg, Dancsecs Bojána 65 kg, Fenyvesi Márta 70 kg, Mayer Gábor 84kg.

Budapesten Gomez lett a férfi triatlon világbajnok

A férfiaknál a spanyol Javier Gomez lett a világbajnok, miután a brit Alistair Brownlee mögött második lett a triatlon világbajnoki sorozat budapesti döntőjén, s ezzel a pontverseny élére ugrott. A 1,5 km úszásból, 40 km kerékpározásból és 10 km futásból álló verseny két magyar indulója Rendes Csaba és Pocsai Balázs, a bringázás során feladták a viadalt. A finálé előtt Gomez 231 ponttal volt lemaradva a német Jan Frodenótól, aki a futás során teljesen elkészült az erejével, így csak 41. helyen ért célba. A VB első napján az Aquatlon VB ranyért küzdöttek a résztvevők. A nők viadalában az olasz Gaia Peron úszta a legjobb időt, a futás során azonban meg kellett hajolnia a sokkal gyorsabb Vanek Margit előtt, aki 22.23 perces idővel világbajnoki aranyérmet szerzett. A második helyen Szalay Szandra érkezett. A férfi elit kategóriában Fecskovics Attila szerzett bronzérmet. A korosztályos viadalokon sem maradtak dobogós helyezések nélkül versenyzőink: a junior nők mezőnyében Pap Eszter, míg az U23-as férfiaknál Kéki Tamás ért célba másodikként. Az első nap záró számát a Zöld Triatlon Csapatváltó jelentette, amely duatlonra módosult, a szervezők ugyanis nem akarták a versenyzőket a hideg Dunába ugrasztani. A futás-kerékpározás-futás összetételű viadalon induló magyar és nemzetközi csapatokban a Nemzetközi Triatlon Szövetség versenybírói, vezetői mellett szponzorok, egykori triatlonisták és híres sportolók, olimpikonok, olimpiai bajnokok is versenyeztek. A mezőnyben ott volt az úszó Kovács Ágnes és Verrasztó Evelyn, a kenus Pulai Imre, a kajakos Bóta Kinga és Gyulay Zsolt, az öttusázó Balogh Gábor, továbbá az idei évben a vb-n meghirdetett Aestellas díj - Év Orvosa pályázat két zsűritagja, a humorista Nagy Bandó András és Kolláth György alkotmányjogász is. A férfiaknál a kitűnő erőkkel induló Invitel Pro Triatlon Team, a hölgyeknél az egykori triatlonistákat – Varga Zsuzsát, Molnár Erikát és Szendrei Esztert – felvonultató Anyukák győztek, a vegyes csapatok versenyét a Kiss Sydney Olimpia, Katus Attila, Alföldi Zoltán összeállítású RTL Klub nyerte, míg a legjobb sportoló csapat a Pulai Imre, Csabai Edvin, Hüttner Csaba összetételű trió lett.

Berki Krisztián lólengésben világbajnok!

A rotterdami tornász világbajnokságon Berki Krisztián élete legjobb formájában nyerte a lólengés fináléját, ahova első helyen kvalifikálta magát. A négyszeres Európa-bajnok gyakorlatát elegánsan, hiba nélkül teljesítette és 15,833 pontot kapott. Két VB ezüst után került a világ tetejére. Világbajnoki címével a magyar lólengés olyan nagyságai közé emelkedett, mint Magyar Zoltán, Borkai Zsolt, Sivadó János, Guczoghy György és Pelle István.

Madár Amerika felé repül

Az Universum Box-Promotion klubjától 2010. júliusában búcsúzó – WBO félnehézsúlyú és WBC cirkálósúlyú – profi világbajnok ökölvívó, Erdei Zsolt (31-0, 17 KO) három mérkőzésre (plusz további két mérkőzés opcióval) szóló szerződést kötött Amerika egyik legismertebb promóterével Lou Di Bellával, aki többek között Bernard Hopkinst is menedzseli. A tárgyalások eredményeképpen – 1 nap híján egy év kihagyás után – Erdei Zsolt november 20-án Atlantic Cityben, egy bokszgála keretein belül lépett szorítóba. Madár ellenfele a 8 menetes “felhozó” mérkőzésen a kenyai származású 187 cm magas, 39 éves ökölvívó, Samson Onyango /Kalapács/(20-6, 13 KO) volt, aki utoljára májusban Mustapha Noor ellen győzött technikai KO-val. Zsolt nagyon boldog, hogy újra ringbe léphet, hiszen élete a boksz, bízik benne, hogy a leszerződött meccseken élete legjobb formáját fogja nyújtani. Bárkivel megküzd, nem fél senkitől, célja, hogy meghódítsa Amerikát.

Célba érkezett a Bajnokok csapata!

A Magyar Vöröskereszt és a Nagy Sportágválasztó szervezői közösen indítottak adománygyűjtő váltófutást a károsultak javára. A Citroen Hungáriától kapott autókkal indultak el Bécs felé - Vajda Attila (olimpiai- és világbajnok kenus), Hüttner Csaba (világ- és Európa-bajnok kenus), Horváth Csaba (olimpiai és világbajnok kenus), Kozmann György (olimpiai bronzérmes, világbajnok kenus), Csabai Edvin (tizenhétszeres világbajnok maratoni kenus), Boronkay Péter (világ és Európa-bajnok paratriatlonista), Lindenmayer János (ironman), Ipacs Endre (vb bronzérmes kenus) - ahol megkezdték a jótékonysági futást. Az út során nagyon sokan csatlakoztak a kezdeményezéshez és pénzfelajánlásokkal, tárgyi adományokkal, elsősorban tisztítószerekkel, tisztálkodási szerekkel, tartós élelmiszerekkel segítettek a rászorulókon.

Sakkolimpián férficsapatunk a 4. helyen végzett

A magyar férfiválogatott 2.5-1.5-re nyert a lengyel csapat ellen az oroszországi Hanti-Manszijszkban rendezett sakkolimpia 11., utolsó fordulójában, ezzel - alig lemaradva a dobogóról - a negyedik helyen végzett. A női együttes a 15. pozíciót érte el. A sakkolimpiai bajnok Ukrajna együttese lett, a második pedig Oroszország első számú csapata. Ezzel együtt Lékóék várakozáson felül szerepeltek, mivel az erősorrendben a hatodikok voltak a viadal előtt.

Borlóy Androvitzky Károly emlékverseny

A First Saturday versenysorozat egyik állomásán, a résztvevők és a főszervező Nagy László, nagyszerű versennyel állítottak emléket a kitűnő sakkmester és költő munkásságának. A Borlóy Androvitzky Károly emlékverseny győzelméért a hazai és a nemzetközi mezőny kitűnőségei küzdöttek meg. A First Saturday 2011-ben új helyszínre költözik, egy Terézvárosi Hotel, a Jókai téri MEDOSZ ad otthont a versenynek. Az Első Szombat Sakkmestere és költője Borlóy Androvitzky Károly élete Budapesten kezdődött 1922. január 26-án. Ötvenéves sakkpályafutása során kimagasló eredményeket ért el a budapesti tornákon, mesterversenyeken. 1951-ben megszerezte a sakkmesteri címet, fél ponttal túlteljesítve a mesteri normát. A rangos mezőnyben jelen volt a teljes nagymester és mester gárda. 1952-ben “kiváló sportoló címet” kapott, Lángos Józsa magyar bajnoknőt szekundánsként segítette a moszkvai női sakkvilágbajnokságon. 1953-ban a válogatott keret tagja lett. 1954-től a Sakk Edzőbizottság tagja élete végéig. 1981-ben megnyerte a Bebrits emlékversenyt. Hét Tavaszi Fesztiválon vett részt, az 1990-es versenyen Dr. Heinz Lehmann nemzetközi mesterrel a legjobb szeniornak járó különdíjat kapta. Kiemelkedő levelezési sakkozó volt. Költőnek is tehetséges volt, fiatal kora óta foglalkozott versírással. A kitűnő író Illyés Gyula szerint “Írása érthető, világos, rímei frappánsak, ötletesek, nagy fantáziát mutatnak, témája sokoldalú, szinte mindenről tud írni. Mély érzésről, gondolatokról tanúskodnak.“ Illyés támogatásával több folyóirat is közölte verseit. (Magyar Sakkélet is 1964-ben és 1999-ben) Önálló verseskötete csak halála után jelent meg, 2006-ban, 2009-ben és 2010-ben, a Püski Könyvesház gondozásában. Borlóy Androvitzky Károly emlékét, a 2007. május 11-én felavatott bronz mellszobor – Mihály Gábor Munkácsy-díjas szobrászművész alkotása – őrzi.

Griff Évzáró Party

Meghívó egy utókarácsonyi és egy elő szilveszteri összejövetelre. Profi, Női és Amatőr Squash Versenyt rendeznek december 30-án, a Griff Squash & Fitness Clubban (1113 Budapest, Bartók Béla út 152.) Nevezési díj: 3.000 Ft, amely egy fő részére ebédet, tombolát és finn szaunát is tartalmaz. Nevezés: griffsquash08@gmail.com e-mail címen, vagy személyesen a Club recepcióján. Nevezési határidő: 2010. december 23. A lebonyolítás: Dunlop versenylabdával a jelentkezők számától függően csoportmérkőzéses vagy svájci rendszerben. Mindenki számára legalább 2 mérkőzés garantált. A mérkőzéseket PSA versenyeken alkalmazott pontozási rendszerrel, 3 nyert játszmáig játsszák, játszmánként 11 pontig. Díjazás: Kupa, Érem, Oklevél.

Az irányadó szabályok: A Magyar Fallabda (Squash) Szövetség általános versenyszabályzata (www.squash.hu) és a World Squash Federation (WSF) versenyszabályzata (www.worldsquash.org) .