KÉZMŰVES MAGYAR ÍZEK VÁSÁRA

A Kézműves Magyar Ízek Vásárán a kiállítók ingyen mutathatták be termékeiket. A rendezvénynek az volt a célja, hogy közel hozza egymáshoz a vásárlókat, a termelőket és a kereskedőket – tudtuk meg a vásár ötletgazdájától, a Kézműves Magyar Ízek Kft. ügyvezetőjétől, Pap Krisztiántól.

Hiszünk a magyar minőségi élelmiszerekben és abban, hogy ezek népszerűsítése és fogyasztása mind lelkünk, mind egészségünk, mind pedig nemzeti értékeink és gazdaságunk jobbá tételéhez hozzájárul. Ezért kutattuk fel és tárjuk vendégeink elé a legjobb hazai sajtokat, kolbászokat, lekvárokat, mézeket, csokoládékat, borokat, pálinkákat és minden egyéb minőségi élelmiszert, amely magyar és csak a mienk. Büszkék vagyunk a magyar termelők minőségi élelmiszereire és szeretnénk ezeket megosztani mindenkivel, aki nyitott a kézműves magyar gasztronómiára – hallottuk Orosz Páltól a kiállítást rendező Human Telex Kft. ügyvezetőjétől.

A Vásár fővédnöke Schmittné Makray Katalin volt, aki arról beszélt, hogy ha külföldön tartózkodik sokáig az ember, egyszer csak vágyakozni kezd a hazai ízek után. Eszébe jut a nagymama lekvárja, az igazi magyar paradicsom íze és illata … és honvágya lesz. Az "egyenízek és gyorséttermek" világából, jó visszatalálni az eredeti magyar ízekhez. Ezen a kiállításon kinyitották Magyarország "kincses-ládáját" – mondta a fővédnök. A szakmai védnök Dr. Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára volt.

A gondosan kiválasztott közel 100 kiállító – kizárólag magyar kistermelők és kézműves gazdák – kínálatában, minden érdeklődő megtalálta a kedvére való sajtot, sonkát, kolbászt, lekvárt, mézet, aszalt gyümölcsöt, csokoládét, bort, pálinkát ...

Magyarországon most először, egy helyen, egyszerre lehetett végigkóstolni a kézműves magyar ízeket, illetve olyan hazai és erdélyi mestermunkákat, mint diós-áfonyás orda vagy tökmagos krémsajt, mangalica- és szarvashúsból készült füstölt kolbász, rózsaszirom lekvár, havasi málnaméz ...

A rendezvény díszvendége Erdély volt. A vásár résztvevőit köszöntötte Szász Jenő, az erdélyi Magyar Polgári Párt elnöke is. A közönség megismerkedhetett a vásáron a gyergyószentmiklósi gyümölcsszörpökkel, a kolozsvári zöldségrémekkel, a farkaslaki kürtőskaláccsal, a Keményfalváról érkezett mustárral . . .

Megtudtuk, hogy Magyarországon éves szinten 40 000 000 kg csokoládét, 5 000 000 kg mézet, 1 600 000 000 liter tejterméket, 330 000 000 liter bort, 14 000 000 kg sonkát 6 500 000 liter pálinkát fogyasztunk. Ha mindezt magyar termelőktől vásárolnánk, több százmilliárd forintot hagynánk a magyar gazdaságban. Amikor belépünk a boltba, egy év alatt 549 800 000 000 forintról döntünk. Ezért fontos, hogy magyar termelők által előállított terméket fogyasszunk.

Web: www.kezmuvesmagyarizek.hu