NOVELL

A nyílt forráskód előnyei

A Novell által is támogatott nyílt forráskódú fejlesztési modell sokat segíthet a hagyományosan kiváló magyar szürkeállomány hatékonyabb kihasználására. Fontosnak tartjuk, hogy ezeket a lehetőségeket minél szélesebb kör számára tegyük ismertté, ezért a fiatalok számára lehetőséget biztosítunk - ami kiváló karrierindítási lehetőség - a nyílt forráskódú projektbe történő bekapcsolódásra az egyetemi évek alatt, hiszen itt valós munkákon szerezhetnek tapasztalatot. A projekteket támogató multinacionális cégek a legjobb, legaktívabb fejlesztőknek általában állást ajánlanak, ami egy nemzetközi karrier kezdete is lehet. Ha pedig valaki a saját vállalakozását szeretné elindítani, ahhoz is ideális az itt szerzett tapasztalat és a nyílt forráskódú fejlesztési modell - kezdte beszélgetésünket a Novell Magyarország Kft ügyvezető igazgatója Szittya Tamás.

- Melyek a Novell legjellemzőbb tulajdonságai, mely területeken produkál a cég kiemelkedőt?

- A Novell a hálózati szoftverek vezető szállítójaként vált ismertté az iparágban. Az elmúlt évek során a felvásárlásoknak és az új fejlesztéseknek köszönhetően átalakult a cég profilja és jelenleg a három fő pillérünk: a Linux, a Biztonság és a Rendszerfelügyelet. Mindegyik területen számos sikeres projektet valósítottunk meg. A biztonsági megoldások közül a Magyar Telekom jogosultság- és jelszókezelését, a rendszerfelügyelet területén pedig a K&H Bank informatikai vagyongazdálkodását tudnám kiemelni.

- Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) informatikai fejlesztése során, a Novell nyílt forráskódú megoldásait választotta. Milyen előnyökkel járt számukra ez a technológia-váltás?

- Az OVSZ legfontosabb szempontja a megoldás kiválasztásakor a költséghatékonyság volt, amelynek a lehető legnagyobb mértékben, többféle szempontból is eleget tettünk. Ezzel együtt az IT infrastruktúra minden elvárt funkciót ellát és a rendszer magas rendelkezésre állással, megbízhatóan üzemel. Az új, Linux alapú vékonykliens architektúrát mi működtetjük outsource formában. A projekttel kapcsolatban különösen büszkék vagyunk az OpenOffice.org irodai programcsomag bevezetésére. Egy ilyen váltás során nagyon fontos a megfelelő háttértámogatás. Mivel a Novell rendelkezik egy saját OpenOffice fejlesztői csapattal, a projekt során nemcsak a szükséges dokumentumokat és sablonokat voltunk képesek legyártani az új, nyílt formátumban, hanem a forráskód szintjén is végeztünk módosításokat.

- Hogyan oldották meg a dolgozók oktatását? Az átállás nem okozott gondot?

- A dolgozókat az irodai programcsomaggal és a csoportmunka támogató rendszerrel kellett megismertetni, ami gyakorlatilag egy kétszer négyórás, házon belüli oktatással meg is valósult. Az átállás egyáltalán nem okoz nehézséget: a tapasztalatok azt mutatják, hogy akik az előző rendszerben rendelkeztek alapvető számítástechnikai ismeretekkel, azok az új rendszerben is könnyen eligazodnak. Az eddig tervezett fejlesztések, tehát az irodai programcsomag, a csoportmunka-rendszer, illetve a vékony kliens architektúra beüzemelése már lezajlott. A közeljövőben még a SUSE Linux Enterprise Desktop bevezetése várható a vékony kliens rendszerbe be nem vont gépekre.

- Az Európai Unió évek óta elkötelezett támogatója a nyílt forráskódú megoldások használatának. Milyen előnyt jelentenek a nyílt forráskódú megoldások?

- A legfontosabb előny a zárt forráskódú rendszerekkel szemben - a funkcionalitás és a hatékonyság megtartása mellett - a jóval alacsonyabb, vagy ingyenes beszerzési ár. További nagyon lényeges szempont a nyíltság és a szabványok támogatása, hiszen így a felhasználó nem függ többé egyetlen gyártótól, vagy fejlesztőtől sem. De a nyílt forrás kódú megoldások kiválasztásánál is nagyon fontos a körültekintés. Olyan megoldást válasszunk, amin egy aktív közösség dolgozik, és ami mögött legalább egy cég áll, amelyik az üzleti működését erre a projektre alapozza, hiszen így biztosítható a hosszú távú terméktámogatás és fejlődés.

- Az iskolában már el kezdték ezt a szemléletváltást oktatni?

- Úgy látjuk, hogy a hazai iskolákban is egyre elterjedtebb a nyílt forráskódú megoldások használata és ezt igyekszünk támogatni mi is a saját eszközeinkkel. A HuEdu projekt keretében nagyon sok oktatást tartottunk iskolák számára, például támogattuk egy szabadon felhasználható Linux és OpenOffice oktatóanyag létrejöttét és elkészítettük az openSUSE érettségire optimalizált változatát is.

- Azért még mindig a Windows a legelterjedtebb operációs rendszer. Tudnak a Windows 7-re átállásban segíteni a cégeknek? A Novell ZENWworks-nek mi a szerepe, jelentősége ebben a projektben?

- A Novell megoldásai nem csak Linux alapú rendszerek esetén használhatóak, hanem kiváló választást jelentenek a Windows alapú infrastruktúra esetén is. Rendszerfelügyeleti megoldásunknak a ZENworks-nek a legújabb verziója például a Windows 7-re való frissítés, amely minden fázisában segíti a vállalatokat, az előkészítő felméréstől kezdve, a tesztelésen és a migráción át, az új operációs rendszer üzemeltetéséig.

- A Londoni Tőzsde is SUSE Linux Enterprise szoftvert használ. A magyar tőzsdének is ajánlaná? Miért?

- A Londoni Tőzsde az átállással a nyílt forráskódú rendszerek összes előnyét élvezheti, így természetesen a magyar tőzsdének is ajánlanánk a szoftver használatát. A költséghatékony, magas szintű támogatással bíró megoldás ugyanolyan funkcionalitással működik, mint egy zárt forráskódú, költségesebb alternatíva.

- Az IT területe fejlődik a leggyorsabban, nagy a kihívás. Hobbira, sportra marad ideje?

- Úgy vélem, akkor lehet hatékony egy vállalat működése, és a dolgozók kreativitása is akkor tud felszabadulni, ha megfelelő figyelmet fordítunk a rekreációra. Ezért magam is igyekszem időt szakítani az ilyen jellegű kikapcsolódásra, például szívesen vitorlázom.

Szabados