SPORT KRÓNIKA

100 éves a Vasas Sport Club

Centenáriumi gálával ünnepelte március 16-án alapításának 100. évfordulóját a Vasas Sport Club. A kerek évfordulót alkalmi bélyeg kibocsátásával köszöntötte a Magyar Posta, amelyet Kövér László az Országgyűlés elnöke, Czene Attila a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkára és Schmidt Pál a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója ünnepélyes keretek között bocsátott forgalomba. A csaknem 900 meghívott - köztük olimpiai és világbajnokok - részvételével rendezett ünnepségen Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke MOB Érdemérmet adományozott a hazai sporttörténelem egyik legeredményesebb klubjának, az ország egyik legtöbb szakosztályával rendelkező sportegyesületének. Az elismerést Markovits László, a Vasas SC ügyvezető elnöke vette át. A Vasas az elmúlt száz évben 44 olimpiai, 40 világ- és 39 Európa-bajnokot adott Magyarországnak a különböző sportágakban.

Buzánszky Jenő és Grosics Gyula is a Nemzet Sportolója

Réthelyi Miklós, a sportpolitikáért is felelős nemzeti erőforrás miniszter előterjesztésére a kormány döntött arról, hogy az Aranycsapat legendás játékosainak, Buzánszky Jenőnek és Grosics Gyulának adományozzák a Nemzet Sportolója címet. E döntéssel tizenháromra nő az illusztris társaság létszáma. A Nemzet Sportolója cím és az azzal járó havi nettó 500 ezer forintos életjáradék azoknak a hatvan évnél idősebb, kimagasló eredményekkel büszkélkedő sportembereknek adható, akik aktív sportpályafutásuk befejezése után is fontos szerepet töltenek be a magyar sportéletben, példaképként állnak az egész társadalom, s kiváltképp a fiatalság előtt. A Nemzet Sportolója cím méltó meghajlás Buzánszky Jenő és Grosics Gyula sok évtizedes sportolói pályafutása előtt.

Összefogtak a legjobb sportlövők

Az elmúlt évek öt legeredményesebb magyar sportlövője egy klubban, a Komáromi Olympia SE-ben folytatja londoni olimpiai felkészülését. A világ- és Európa-bajnok puskás Sidi Péter kezdeményezésére, a most visszatért olimpiai bajnok skeetlövő Igaly Diána, a dupla trap sydneyi ötödikje, korábbi vb-ezüstérmese Gerebics Roland, a tavalyi vb-n ugyanebben a számban ötödik Bognár Richárd és az Eb-második pisztolyos Csonka Zsófia döntött úgy, hogy saját kezükbe veszik a sorsukat és megalakítják az olimpiai felkészülési műhely klubot, amely a "valós sportolói érdekeket és igényeket hivatott támogatni".

Futás, ami összeköt

Immár hatodik alkalommal rendezte meg március 15-i ünnepi futóversenyét Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata a Kastélydombi Általános Iskola térségében. A szervezők "Az egészség a legfontosabb szívügyünk!" szlogent tűzték zászlajukra. A 300 m - 8000 m közötti távokon a résztvevők nevezési díj nélkül tehették próbára állóképességüket és futógyorsaságukat. Valamennyi induló emblémázott pólót kapott ajándékba és minden kategória első három helyezettje éremdíjazásban, míg a nyolcezer méteres távok arany-, ezüst- és bronzérmesei pénzjutalomban is részesültek. A díjakat dr. Lévai Zoltán a kerület alpolgármestere adta át.

Aquatlon Bp bajnokság

Hagyományosan a Margit-szigeti Sportuszoda 50 m es Széchy Tamásról elnevezett medencéjében került lebonyolításra Budapest 2011-évi aquatlon bajnokságának úszó száma. A BTRSZ és a Triatlon Villám rendezésében 4 korcsoport 115 versenyzője várta a rajtot. Az úszást követően a szabadban futással folytatódott a verseny. A különböző korosztályok izgalmas csatákban döntötték el a helyezéseket. Egyéniben tarolt a Triatlon Villám 5 bajnoki győzelemmel, a Lőrinc 2000-nek 3 díj jutott és 1-1 diadal a Csepelnek és az UTE sportolóinak. A csapatgyőzelmeket szinte elosztotta egymás között a Csepel, Uniqua, Veresegyháza és a Triatlon Villám, mert minden csapat 2-2 aranyéremmel gazdagodott.

Kubatov Gábor az FTC új elnöke

A Ferencvárosi Torna Club elnöksége rendkívüli ülésén Kubatov Gábort választotta meg az egyesület új elnökének. Az FTC vezető testülete kilenc igennel és egy tartózkodással döntött az egyedüli jelöltként induló politikus, a Fidesz országos pártigazgatója mellett.

Dr. Gémesi György maradt az NSSZ elnöke

Dr. Gémesi György maradt a Nemzeti Sportszövetség (NSSZ) elnöke, megbízatása 5 évre szól. A Magyar Sport Házában megtartott tisztújító közgyűlésen a tagság újraválasztotta az alelnököket és az elnökségi tagokat is, így továbbra is dr. Mészáros János az NSSZ általános alelnöke, dr. Berényi János (olimpiai szekció) és dr. Leyrer Richárd (nem olimpiai szekció) a két alelnök. Az elnökségben Bányász Árpád, dr. Bathó Ferenc, Ferjáncz Attila, Gáspár Tamás, dr. Kokas Péter, dr. Martin György, dr. Martos Éva, Nyíri Iván, Somkuti Annamária és Vaskuti István kapott helyet. Gémesi, a Magyar Olimpiai Bizottság megüresedett alelnöki posztjára is pályázik, amely Borkai Zsolt MOB-elnökké választása után üresedett meg. Tervei között szerepel a 2017-es Világjátékok magyarországi megrendezése - az olimpián kívüli sportágak négyévente megrendezendő világversenyére már kiírták a pályázatot -, melyen hazánk Budapest és Gödöllő helyszínekkel adna otthont a rangos sporteseménynek.

Marad az aranyfokozat a MOB és a Magyar Telekom között!

Meghosszabbította csaknem két évtizedes együttműködését a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Telekom. Eszerint 2012 decemberéig továbbra is aranyfokozatú támogatója marad a Magyar Telekom a MOB-nak. A sajtótájékoztatón Nagy Tímea vezette a programot, amelyben videofelvételről Janics Natasa és Cseh László külföldi edzőtáboraikból válaszoltak az előzőleg hozzájuk intézett kérdésekre.

Öt magyar búvárúszó arany a hajdúszoboszlói Világkupán

Hajdúszoboszló adott otthont az idei első Világkupa-versenynek, ahol 14 ország versenyzői között jól szerepeltek a magyarok. A felnőttek közül Dudás Zita a Muréna Szegedi Úszó- és Búvárklub versenyzője duplázott, a 100 méteres uszonyos gyorsúszás után 200 méteren is megszerezte a győzelmet. Aranyérmes lett Székely Lilla, Kanyó Dénes és a 4X50-es gyorsváltó is, sőt a juniorok mezőnyében is számos érmet gyűjtöttek be a mieink. A VK-sorozat következő állomása az olaszországi Lignanóban lesz március végén.

Csoportelső a magyar férfi kézilabda válogatott

A Mocsai Lajos által vezetett magyar férfi kézilabda-válogatott kijutott a jövő évi, szerbiai Európa-bajnokságra, miután a selejtező 4. fordulójában 29-26-ra nyert Macedónia ellen Veszprémben. Ezzel az eddig százszázalékos együttes gyakorlatilag megnyerte a csoportját. Már csak az észtek érhetik utol. A két gárda első meccsén 31-19-re győztek a magyarok idegenben. A selejtező utolsó két fordulóját júniusban rendezik. Mocsai Lajos szövetségi kapitány csapata a bosnyákokkal idegenben, az észtekkel pedig otthon találkozik.

Hét rali világbajnoki-futam

Turán Frigyes és Zsiros Gábor nagy dobásra készül. Tavaly a sorozat történetének első magyar párosaként pontot szereztek a rali-világbajnokságon. Ebben az évben, a komplett sorozatot szeretnék teljesíteni, így hét világbajnoki-futamon indulnak A nagy kaland számukra az április 14-16 között tartandó Jordán-ralin kezdődik. Majd május 5-8 Olaszország, június 16-19 Görögország, július 28-31 Finnország, augusztus 18-21 Németország, szeptember 29 - október 2 Franciaország és az utolsó állomás október 20-23 Spanyolország.

Újra Underworld Kupa!

A tavalyi évben nagy sikerrel debütált budapesti föld alatti hegyikerékpáros verseny 2011-ben is megrendezésre kerül. A vezető hazai fémszerelvény gyártó, névadó szponzorként támogatja a rendezvényt, amely MOFÉM Underworld Kupa néven kerül megrendezésre. Idén augusztus 13-án szombaton várják a szervezők a különleges élményre vágyó kerekeseket a Merkapt Maraton Sportközpontba, egy kellemes klímájú, föld alatti kalandra. A lebonyolítás módja nem változott: 5 különböző futamban - profik és amatőrök külön-külön versenyeznek - futamonként maximum 70 induló állhat rajthoz. A földszint alatt 10 méterrel elhelyezkedő, kőbe vájt 150 éves alagútrendszerben kerül kialakításra a pálya nyomvonalának egy része, ahol páratlan hangulatban tekerhetnek az indulók. A pince, változó belmagasságú, átlagban 2-2,5 méter magas, a járatok szélessége 3 és 6 méter között változik, ám egy-két igazán szűk és alacsony rész is növeli majd az izgalmakat. Előnevezés (www.underorldkupa.hu), illetve (www.facebook.com/underworldkupa

TURISZTIKAI SPORTGÁLA

2004-ben indult útjára a Turisztikai Sportgála elnevezésű sportrendezvény, mely a turizmusban és a turizmusért dolgozók nemzetközi találkozója és amely azóta, minden évben megrendezésre került. Az egyre népszerűbb esemény kezdetben 17 sportágat foglalt magába, időközben bővült, ma már 27 sportágat ölel fel. Ebből fejlődött ki az I. Turisztikai Olimpia, amelynek Budapest adott otthont 2010-ben. Idén, május 6 - 9 között immár a VII. Nemzetközi Meghívásos Turisztikai Sportgála kerül megrendezésre. A rendezők elképzelése szerint 2014-ben kerül majd sor a II. Turisztikai Olimpiára, melynek helyszíne Barcelona lesz.

A rendezvény célja:

Sportolási és versenyzési lehetőséget biztosítani a turizmusban és a turizmusért dolgozók számára. A rendezvény keretében lehetőséget adni a szakma képviselőinek a személyes találkozásra, kapcsolatfelvételre. A sportágak népszerűsítése.

Résztvevők:

Utazási irodák, szállodaipar, vendéglátóipar dolgozói, idegenvezetők, idegenforgalmi hivatalok, tourinform irodák, személyszállítás (légitársaságok, hajótársaságok is), érintett minisztériumok, intézmények, szövetségek, kapcsolódó oktatási intézmények, külföldi idegenforgalmi képviseletek és külképviseletek, idegenforgalmi attrakciók, média, diplomáciai testületek képviselői.

Sportágak:

Asztalitenisz, atlétika, backgammon, biliárd, bowling, bridzs, darts, duatlon, erőemelés, fallabda, falmászás, golf, íjászat, kerékpár, kispályás labdarúgás, lövészet, mini-maraton, póker, sakk, strandröplabda, streetball, tánc, tenisz, triatlon, tollaslabda, ulti, úszás.

Információ és jelentkezés: www.olympicsoftourism.com

METINDA TRAVEL 1024. Budapest, Fillér u. 16. fszt. 1. Telefon: +36 1 789-3807 Email: metinda@chello.hu