JEDLIK ÁNYOS-DÍJ

A Magyar Szabadalmi Hivatal elnökének kezdeményezésére az ipari és kereskedelmi miniszter 1996-ban, a magyar szabadalmi rendszer centenáriumi évében alapította a Jedlik Ányos díjat. A szakmai díjat évente egyszeri alkalommal adják át a kimagaslóan sikeres feltalálói tevékenység, valamint a kiemelkedő színvonalú és hatékonyságú iparjogvédelmi munkásság elismeréseként.

Idén 15. alkalommal adta át Dr. Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) elnöke a Jedlik Ányos díjakat. Honoris causa Jedlik Ányos-díjban részesült Dr. Hámori József Széchenyi-díjas agykutató, az MTA korábbi alelnöke, a Magyar UNESCO Bizottság elnöke. Honoris causa Jedlik Ányos-díjat kapott Zeljko Topic, a Horvát Köztársaság Szellemi Tulajdoni Hivatalának főigazgatója.

Jedlik Ányos-díjban részesült Csiszár István okleveles villamosmérnök, Dr. Dörnyei József címzetes egyetemi docens, Horváth József a Műszer Automatika Kft. igazgató-tulajdonosa, Dr. Kereszty Marcell okleveles villamosmérnök, valamint Dr. Molnár Béla, az orvostudományok kandidátusa.

A DÍJÁTADÓ ÜNNEPSÉGEN DR. DÖRNYEI JÓZSEF PROFESSZOR ÚRRAL BESZÉLGETTÜNK.

- Milyen érzések, gondolatok vannak Önben, a díj átvétele alkalmából?

- A díjat az elmúlt négy évtizedes innovációs munkám elismerésének tekintem. Nagyon jó érzés, különösen azért, mert nem számítottam rá. Őszintén mondva, váratlan volt!

- Ki segítette a munkáját? Kinek köszöni meg, hogy megkapta a legmagasabb innovációs díjat?

- A feleségemnek, akivel még az egyetemen ismerkedtem meg, osztálytársak voltunk. Mindketten az Élelmiszeripari Egyetemre jártunk, majd együtt kezdtük el a vállalkozásunkat - húsz évvel ezelőtt - amikor megszűnt a munkahelyünk, de azt megelőzően is már együtt dolgoztunk. A cégünknél egy külön kitüntetést fogok neki adni!

- Tervez további fejlesztéseket?

- Egy kutatás-fejlesztési pályázatot adtunk be még novemberben és éppen most a díjjal együtt kaptuk meg a hírt, hogy jóváhagyták a pályázatunkat. Ez lehetővé teszi, hogy új gépeket szerezzünk be és az új berendezéssel már új formában gyárthatjuk a jövő évtől az utolsó szabadalmunk szerinti termékeket.

- Milyen lesz az új termék?

- Hasonlítani fog a müzli szeletre, de nem müzli alapanyagokból lesz készítve, hanem flavonoidokból, csicsókából és egyéb bioaktív természetes anyagokból. A kötőanyag is teljesen újszerű lesz - új szabadalom alapján – mivel nem lesz benne cukor és E-szám sem, amellyel a müzlik általában készülnek. Csak természetes bioanyagokat használunk fel.

(Szabados)

Laudáció: Dr. Dörnyei József okleveles gépészmérnök, a kémiai tudomány kandidátusa, a Dr. Fitokup Kft. ügyvezető tulajdonosa.

Mérnöki diplomáját a Moszkvai Állami Élelmiszeripari Egyetemen szerezte 1971-ben, élelmiszer és vegyi folyamatok komplex gépesítése és automatizálása szakterületen, ahol később levelező aspirantúra keretében élelmiszeripari műveletek, gépek és berendezések, élelmiszerkémia, élettan, kolloidkémia, biokémia és biofizika területeken folytatva tanulmányokat 1988-ban kandidátusi fokozatot szerzett.

A hetvenes években a Szabolcstejnél tevékenykedett élelmiszeripari kutatóként, ahol gyártásfejlesztés, tejpor-, túró- és túródesszert üzemek létesítése és gyártmányaik fejlesztése volt a feladata. A nyolcvanas évtizedben a Compack Rt.-nél technológiai osztályvezető, később fejlesztési igazgató lett, ahol kávé, tea, só, fűszer és gyógynövény termékek fejlesztésével foglalkozott.

A Dr. Fitokup Kft.-nél két évtizedes vállalkozói, illetve kutatási, fejlesztési és gyártási tapasztalatra is szert tett. Különféle gyógytermékek, étrend-kiegészítők, természetes vitaminkoncentrátumok – ezeken belül kiemelten homoktövis termékek – feltalálója és gyártója

Dörnyei József 12 megadott szabadalomban szerepel feltalálóként. Címzetes egyetemi docens; tudományos publikációinak és konferencia előadásainak száma meghaladja a 120-at.